Het kattenmannetje (Janneke Schotveld)

Een heerlijk boek vol eigentijdse moderne sprookjes

Het kattenmannetje en andere sprookjes is een verzameling eigentijdse, moderne sprookjes. Ieder verhaal is een ander sprookje. Sommige sprookjes zijn heel bekend, zoals de hertelling van Sneeuwwitje. Toch weten ook die verhalen op een leuke manier te verrassen én blijven ze herkenbaar. Andere verhalen zijn minder bekend, maar daarom niet minder mooi. Op een enkel verhaal na, spelen alle verhalen zich af in de huidige tijd. Zo is er een verhaal over een Barbie met veel te kleine voeten en komen ridders (of ridsters, want dat kunnen ook heel goed vrouwen zijn) tegenwoordig op de fiets. Een ouderwetse ooievaar krijgt een lesje maatschappijleer en een verwende sjeika leert een belangrijke levensles. Ook voor de lezer is er in ieder verhaal wel iets te leren. Bijvoorbeeld dat je goed voor elkaar en de dieren moet zijn en niet zomaar mag oordelen.
Aan diversiteit is in dit boek geen gebrek. De hoofdpersonen in de verhalen hebben uiteenlopende leeftijden. De ene keer gaat het over een ijdele koning. Een andere keer over een dappere ridster, die tussen het werk door haar kind borstvoeding geeft. En in weer een ander verhaal is de hoofdpersoon een meisje in een rolstoel. Het mooie aan dat verhaal vind ik dat de handicap niet de hoofdlijn van het verhaal is. Hoofdpersoon Moza is een gewoon meisje en zit toevallig in een rolstoel.
De verhalen kunnen op willekeurige volgorde gelezen worden. Als je ze echter op volgorde leest waarop ze in het boek staan afgedrukt, dan merk je dat sommige personages terugkeren en intussen zijn gegroeid. Ook sommige personages uit De kikkerbilletjes van de koning keren terug in één of meerdere verhalen. De auteur heeft eerder namelijk een vergelijkbaar boek uitgebracht, waarin 15 andere verhalen staan.
Bij ieder verhaal staan prachtige illustraties in kleur, soms paginagroot. Elk verhaal heeft zijn eigen illustrator.
De titel en omslagafbeelding hebben betrekking op het openingsverhaal. Het is een vrolijk kinderboek vanaf 7 jaar. Maar ook als volwassene is het een heerlijk boek. Er staan soms grapjes in die kinderen niet zullen begrijpen, maar volwassenen wel. Dat maakt dit een geweldig boek om te lezen en voor te lezen, ongeacht je leeftijd.

Titel: Het kattenmannetje
Ondertitel: en andere sprookjes
Auteur: Janneke Schotveld
Aantal blz.: 160
Genre: jeugd
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security