De zwerm (Frank Schätzing)

De beschreven natuurrampen zijn niet angstaanjagend.
Wel de manier waarop sommigen daarmee omgaan.

1001004002382565

Titel: De zwerm
Oorspronkelijke titel: Der Schwarm
Auteur: Frank Schätzing
Aantal blz.: 927
Genre: ecologische thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna

Deze ecologische thriller begint met een inleiding waarin een Peruaanse visser op mysterieuze wijze verdwijnt. Algauw blijken er meer vreemde gebeurtenissen plaats te vinden. Zo wordt er een nieuwe wormsoort ontdekt die met miljoenen tegelijk op de zeebodem leven en van het methaanijs eten. Door dit te doen, komen grote hoeveelheden methaan, een broeikasgas, in de atmosfeer. Tegelijkertijd vertonen walvissen bijzonder agressief gedrag. Ze werken gecoördineerd samen om schepen tot zinken te brengen. Elders op aarde overspoelen miljoenen besmette kreeften de kustlijnen en veroorzaken epedimieën die hele steden platleggen. Algauw durft niemand zich meer in de buurt van het water te wagen.
Wanneer een tsunami Europa overspoelt roept het Amerikaanse leger een groep deskundigen bijeen om aan een oplossing te werken. Onder hen zijn walvisdeskundigen, moleculaire biologen, scheikundigen, geologen, vulkanologen en zelfs iemand van het SETI, een organisatie die het heelal afspeurt op zoek naar buitenaards leven. De vraag is, wie of wat veroorzaakt deze natuurrampen? En kan het tij nog gekeerd worden. Op zoek naar antwoorden zien de wetenschappers hun ergste nachtmerries werkelijkheid worden en blijkt dat niet iedereen te vertrouwen is.

Is de mensheid het wel waard om te blijven leven?

In het boek komen heel veel personages voor en van een aantal krijg je wat meer te weten. Zoals de walvisdeskundige Leon Anawak, die afkomstig is van de Inuit en worstelt met zijn identiteit. Daarnaast is er nog Jack O’Bannon, die zichzelf Greywolf noemt en zich identificeert met de indianen en beroepsmatig zeezoogdieren traint. Ook krijg je een blik in het hoofd van Judith Li. Zij heeft een hoge positie binnen het Amerikaanse leger, maar dat is voor haar niet genoeg.
Schätzing heeft voor dit boek jarenlang onderzoek gedaan en tal van wetenschappers gesproken. Dat is goed te merken aan het verhaal. Er zijn veel passages met wetenschappelijke informatie en achtergrond. Het maakt het boek interessant, zeker als je dingen gaat nazoeken op internet. Tegelijkertijd maakt dit het boek ook angstaanjagend, want veel dingen die in het boek beschreven staan, zouden ook in het echt kunnen gebeuren. Het nadeel van al die wetenschap is dat dit niet een boek is dat je ontspannend kunt lezen, je moet echt wel je hoofd er bij houden.
Het meest angstaanjagende van het boek vond ik niet de beschreven natuurrampen, maar de manier waarop de mensheid daarmee omgaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security