Er was eens iets anders (Danielle Teller)

“Het nooit eerder vertelde verhaal van Assepoesters stiefmoeder.”

9789026346460-er-was-eens-iets-anders-l-LQ-f.jpg

Titel: Er was eens iets anders
Oorspronkelijke titel: All the ever afters
Auteur: Danielle Teller
Aantal blz.: 370
Uitgeverij: Ambo| Anthos
Genre: fairytale fantasy

De jonge Agnes groeit op in armoede en moet als kind het ouderlijk huis verlaten om op een landhuis (manor) te werken als wasmeisje. Het leven is hard en als ze de kans krijgt om het dienstmeisje van een rijke vrouw te worden, grijpt ze die kans met beide handen aan. Op het klooster leidt ze een aantal jaren een relatief makkelijk leven. In deze periode heeft ze een turbulente relatie met een man die komt en gaat. Als ze zwanger raakt, moet ze het klooster verlaten. Met moeite weet ze overeind te blijven, maar wanneer haar man sterft, staat ze opnieuw op straat. Ze wordt gedwongen haar dochters naar het klooster te brengen. Zelf keert ze berooid terug naar het landhuis waar ze als wasmeisje werkte. Dit keer wordt ze het kindermeisje van de jonge Elfilda, de verwaarloosde dochter van de heer des huizes. Agnes weet zich door roddels en tegenslagen heen te slaan en wordt uiteindelijk Elfilda’s stiefmoeder.
In dit boek komen alle elementen uit het Assepoester-sprookje voorbij. Van de lelijke stiefzusters tot de stiefmoeder en van het bal en het glazen muiltje tot de prins en assepoes. Ondanks dat het verhaal alom bekend is, en talloze malen is herteld, verfilmd, enzovoort, werd het nergens saai of voorspelbaar. Het eerste gedeelte van het boek vroeg ik me wel af wanneer het beroemde sprookje zou beginnen. Het was een mooi en spannend verhaal, maar ik herkende niets van het sprookje. Vanaf de tweede helft van het boek kwam het sprookje dan toch echt tot leven en kwamen de bekende elementen als de lelijke stiefzusters, het bal en al die andere voorbij.
In dit boek leer je het verhaal van de stiefmoeder kennen, vanaf haar kindertijd, toen Assepoester nog niet geboren was, tot na het moment dat ze bij mensen bekend staat als de boze stiefmoeder. In dit verhaal wordt duidelijk dat goed en kwaad niet altijd zwart-wit is. Het geeft ook een stem aan vrouwen van lage komaf die weinig zeggenschap over hun eigen leven hebben. Niet alles is wat het lijkt.
Zowel de Nederlandstalige als de originele titel doen aan een sprookje denken. Het glazen muiltje en de zandloper op de voorkant maken duidelijk dat het om Assepoester gaat. De kleurrijke voorkant past goed bij het boek, hoewel het leven van de stiefmoeder minder vrolijk is dan de cover.

Wie houdt van sprookjes tegen een middeleeuwse achtergrond, moet dit boek zeker oppakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security