Het wolfsmeisje (Wim Coster)

Over het enige wolvenkind dat Nederland gekend heeft.

9200000092418554

Titel: Het wolfsmeisje
Auteur: Wim Coster
Aantal blz.: 182
Genre: non-fictie, historische biografie
Uitgeverij: Balans

In 1698 wordt Anna Maria Jennaert in Antwerpen geboren. Wanneer ze anderhalf is, wordt ze ontvoerd en verdwijnt ze spoorloos. Zeventien jaar later wordt in de bossen bij Zwolle een totaal verwilderd meisje gevonden. Ze wordt in een logement ondergebracht en de stad betaalt de kosten. Dankzij haar opvallende uiterlijke kenmerken, ze heeft o.a. twee aan elkaar gegroeide tenen, lukt het om haar spoor terug te volgen naar Antwerpen.
Het boek bestaat uit meerdere hoofdstukken, die elk in stukjes zijn opgedeeld met ieder een eigen titel. Het is een wetenschappelijk boek waarin een reconstructie wordt gemaakt van hoe Anna Maria’s leven mogelijk is verlopen. Ook wordt onderzocht wat de motieven van de ontvoerder konden zijn.
Het grootste gedeelte van het boek gaat over het fenomeen wolfskinderen in het algemeen. Er wordt uitgebreid ingegaan op hoe men wolfskinderen vroeger zag. Ze kregen een eigen wetenschappelijke naam en waren het onderwerp van talloze studies en onderzoeken. Ook wordt er dieper ingegaan op verschillende andere (fictieve) wolfskinderen uit de geschiedenis, zoals Genie en Mowgli.
Het boek bevat daarnaast veel informatie over theatervoorstelling De wilde deerne, opgevoerd in Zwolle in 2018.
Achterin het boek is een reeks bijlagen toegevoegd en een verantwoording van de talloze voetnoten in het boek. De vele tekeningen, afbeeldingen van archiefstukken en enkele kleurenfoto’s maken het boek compleet.
Wie verwacht een historische roman te lezen, komt met dit boek bedrogen uit. Wie echter geïnteresseerd is in geschiedenis en het leuk vindt om op een laagdrempelige manier meer te leren over wolfskinderen en het leven in de Lage Landen in de achttiende eeuw, moet zeker dit boek oppakken. Voor het leesgenot raad ik wel aan om niet alle voetnoten meteen achterin op te zoeken, omdat dit de vaart uit het verhaal haalt. Voor wie nieuwsgierig is, vormen deze voetnoten echter een extra bron van informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security