Louise van Toscane (Dominique Auclêres)

Titel: Louise van Toscane
Ondertitel: Aarsthertogin en minnares
Oorspronkelijke titel: Les enfants de Toscane
Auteur: Dominique Auclêres
Uitgeverij en jaar van uitgave: Boekprodukties B.V., 1979
Aantal bladzijden: 368
Genre: historische biografie

Dit boek vertelt het levensverhaal van Louise Maria Antonietta Teresa Giuseppa Giovanna Leopoldina Carolina Ferdinanda Alice Ernestina van Habsburg-Lotharingen, prinses van Toscane, Bohemen en Hongarije, aartshertogin van Oostenrijk en prinses van Saksen (1870-1947). Ze was de dochter van Ferdinand IV van Toscane en Alice van Bourbon- Parma.
Het boek bestaat uit drie delen en begint in 1884, als Louise veertien jaar is. Meteen blijkt dat ze erg opstandig is en een sterke eigen wil heeft. Ze wordt daarin gesteund door haar oudere broer Leopold (1868-1935). Dit tot groot ongenoegen van hun moeder. Zij wil haar kinderen tot voorbeeldige, gehoorzame, vrome mensen opvoeden en is bang dat Louise en Leopold een slechte invloed hebben op hun jongere broers en zussen. Dit wil ze graag voorkomen, aangezien het gezin na de Sardijnse oorlog (1859) uit Toscane moest vluchten en sindsdien in ballingschap in Wenen leefde. Vanaf dat moment waren ze het zwarte schaap van de familie en Alice deed er alles aan om dat te herstellen.
Louise groeit op in een gezin met elf kinderen, maar behalve van haar broer Leopold, die haar geregeld komt helpen, krijgen we van de andere kinderen weinig te weten.
Nadat Louise meerdere huwelijkskandidaten heeft afgewezen, trouwt ze in 1891 met Frederik August III, die in 1904 koning van Saksen zou worden. Louise wordt erg populair in haar nieuwe vaderland, maar krijgt het algauw aan de stok met haar schoonvader George van Saksen (1832-1904). Hij vindt dat Louise zich veel te losbandig gedraagt. Louise ervaart het leven aan het hof als een gouden kooi. Het duurt niet lang of er gaan geruchten rond dat Louise er één of meer minnaars op na houdt. Haar man gelooft in haar onschuld en blijft haar steunen, ondanks dat hij veel afwezig is. Haar schoonvader zet echter spionnen in en laat Louise overal schaduwen, in een poging te bewijzen dat ze zijn zoon niet trouw is. Louise voelt zich hierdoor steeds meer bekneld en zoekt hulp bij Frederik August. Deze is niet in staat tegen zijn vader in te gaan en hij en Louise groeien uit elkaar.
Ze begint een verhouding met André Giron, de leraar Frans van haar oudste kinderen. In 1902 vlucht ze met hem uit Saksen. Ze is dan zwanger, maar haar zes andere kinderen moet ze achterlaten.

Deel twee vertelt over haar leven met André. Ze blijft populair onder het volk, maar wordt ook een geliefd onderwerp in de roddelpers. Het leven als gewone burger valt haar zwaar en het is niet wat ze ervan had voorgesteld. Het wordt haar belet om haar kinderen te zien, dit leidt tot een hevige strijd. Als haar dochter Monica wordt geboren, eist Frederik August, van wie ze in 1903 officieel scheidt, het vaderschap op. Hij eist dat het meisje aan het hof wordt opgevoed. Er volgt een periode waarin Louise van hotel naar hotel trekt met haar dochter, een kamenier en een kindermeisje, telkens op de vlucht voor de pers en degenen die haar haar dochter willen afnemen. De relatie met André is dan al bekoeld en stelt weinig meer voor. Uiteindelijk moet Louise Monica toch afstaan, maar ze weet wel een hogere toelage van het hof te krijgen.

Het laatste deel gaat over haar verhouding met Enrico Toselli (1883-1926), met wie ze ook trouwde. Na vijf jaar strandde dit huwelijk. Ongeveer anderhalf jaar daarvoor werd er een zoon geboren, die aan de zorgen van Enrico werd toegewezen. Voor de echtscheiding was Louise niet in staat om een burgerlijk leven te leiden en was ze vaak op reis, hierbij nam ze haar zoon soms wel en soms niet mee. Enrico liet ze vaak in onwetendheid achter.

Het boek eindigt met een epiloog waarin kort wordt vertelt hoe het verder is gegaan met Louise, haar broer Leopold, haar kinderen, en haar twee ex-echtgenoten.
Er staan een paar zwart-wit tekeningen in die een beeld geven van het adellijke leven in die tijd. Achterin is een lijst met historische personen en een lijst met door de auteur verzonnen namen opgenomen.
Ik vond het een interessant boek om te lezen. Louise heeft veel meegemaakt in haar leven en was eigenlijk altijd op de vlucht. Of ze later alsnog het geluk heeft gevonden, vertelt het boek niet. Lastig was af en toe dat je als lezer soms geen idee had in welk jaartal de gebeurtenissen zich afspeelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security