Suus leven met Asperger (Suzanne van den Buijs)

Via Internationale Vrouwendag Olst-Wijhe 2019 maakte ik kennis met de autobiografische dichtbundel Suus leven met Asperger van Suzanne van den Buijs. Hierin vertelt de auteur openhartig over haar leven met Asperger. Van den Buijs zet zich in voor meer openheid over en begrip voor autisme.

Aan het begin van de dichtbundel vertelt van den Buijs aan de hand van een gedichtje wie zij is. Daarna volgt een voorwoord van de ouders van de auteur. Ook schreven van den Buijs’  begeleider bij stichting Ygdrasil en auteur en schrijfcoach Suzanne van der Wouden een voorwoord.

De gedichten in deze bundel zijn heel uiteenlopend wat betreft onderwerp, maar geven allemaal een kijkje in het leven van iemand met Asperger. Het openingsgedicht Mijn Asperger vond ik zelf het meest indrukwekkend, waarschijnlijk omdat ik hier veel van herkende. Ook de gedichten Depressief (over een depressie), Mijn zelfbeeld (over wie je bent) en Wederzijdse acceptatie (over elkaar accepteren) maakten veel indruk. Voor het openhartig schrijven over haar Psychose kan ik alleen maar diep respect hebben.
Van den Buijs schrijft niet alleen over de nadelen van het leven met Asperger. Ze schrijft ook over de voordelen hiervan, zoals in het gedicht Eerlijk en betrouwbaarheid.
Bij het gedicht De chagrijnige koningin, dat in feite een kort verhaal is, kreeg ik meteen zin om hier een langer verhaal van te maken. Ik zag het helemaal voor me, net als met de andere gedichten uit deze bundel.
Van den Buijs schrijft ook over dagelijkse dingen, zoals een vakantie naar Luxemburg, goudvissen, een nieuwe fiets en een berkenboom. Bij een aantal van de gedichten staan tekeningen die door de auteur zijn gemaakt. De tekeningen passen qua eenvoud perfect bij de gedichten, die simpel, eerlijk en recht uit het hart zijn.
De gedichten hebben een hoog Sinterklaasrijm-gehalte. Soms doet dat wat kinderlijk aan, maar tegelijkertijd past het wel heel goed.
De bundel is een mooie mix tussen onderwerpen die je raken en gedichten over alledaagse dingen, die elkaar keurig afwisselen. De inhoudsopgave voorin maakt het makkelijk om te zoeken. De bundel eindigt met Mijn toekomstdroom als dichteres. Suzanne, ik hoop van harte dat deze droom uit mag komen!

2 thoughts on “Suus leven met Asperger (Suzanne van den Buijs)

 1. Beste Liesbeth,

  Enorm bedankt voor je overwegend mooie en positieve feedback op mijn gedichtenbundel;
  Suus Leven met Asperger

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs
  ( auteur gedichtenbundel
  Suus Leven met Asperger)

 2. Wat super leuk en mooi dat je mijn gedichtenbundel Suus Leven met Asperger in het zonnetje zet Liesbeth.
  Ik voel me echt enorm vereerd hierdoor.
  Dit stimuleert mij enorm met het doorgaan met het schrijven.
  Dit jaar 2021 komt mijn autobiografie uit.
  Dit is dit een keer geen gedichtenbundel.
  Maar een verhaal uit mijn kindertijd met Asperger autisme.

  Bedankt dat jij mij gedichtenbundel
  Suus leven met Asperger zo mooi in het zonnetje hebt gezet.

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security