Auteurs voor Australië (deel 2)

Auteurs voor Australië is de titel van een bijzondere verhalenbundel. Alle opbrengsten gaan naar het WWF voor het getroffen Australië. Zij gebruiken het geld om bomen te planten in kritiek leefgebied voor koala’s, noodhulp en medicijnen te bieden aan gewonde dieren en flora en fauna te beschermen. Een enthousiast team van Nederlanders en Belgen werkte belangeloos samen om dit mogelijk te maken. Alle verhalen en één gedicht hebben het thema brandweer, Australië en/of klimaatverandering. Het boek is hier te koop.
Ik had de eer om een paar mensen achter de verhalenbundel te mogen interviewen. Dit keer: Chantal Biljard, mede-eigenaar van ontwerp en illustratiebureau Bonte Raaf.

Wat is Auteurs voor Australië voor project en waarom doe je hieraan mee?
Auteurs voor Australië is een initiatief van schrijfster Oli Veyn. Toen de branden in Australië nog op een hoogtepunt waren, kwam ze met het idee om een verzamelbundel uit te brengen waarvan de opbrengst volledig naar de reddingsacties in Australië zouden gaan. Ik zag de oproep voorbij komen en wist meteen: hier willen wij ook een steentje aan bijdragen.

Bij ieder verhaal is een tekening gemaakt. (Twee daarvan staan bovenaan deze blog, red.) Kun je daar iets meer over vertellen?
Omdat het een verhalenbundel is, bestaande uit 10 verhalen en 1 gedicht, vonden wij het leuk om bij elk verhaal een unieke illustratie te maken. We kregen van de verhalen een korte samenvatting of beschrijving en die gebruikten we als inspiratie voor de illustraties. Op dat moment was er al door iemand anders een logo voor het project ontworpen die gebaseerd was op de gele strakke verkeersborden die kenmerkend zijn voor Australië. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om, ondanks dat het een boek is met romantische verhalen, toch strakkere illustraties te maken die goed passen bij dit logo. Ook moesten we rekening houden met het feit dat het binnenwerk van het boek in zwart-wit uitgevoerd zou worden. In een later stadium bleek dat er geworsteld werd met het ontwerp van de omslag, dus uiteraard boden we aan om dit ook voor onze rekening te nemen.

Je bent werkzaam bij de Bonte Raaf. Wat houdt dat in?
Bonte Raaf is een ontwerp- en illustratie bureau. Voor zakelijke klanten maken we onder andere logo’s, huisstijlen en andere reclame uitingen. Denk aan infographics, portretillustraties, maar ook boekillustraties en zakelijke groeikaarten. Voor particulieren ligt de focus vooral op houten herinnerboeken met invulkaarten en natuurlijk ook geboortekaarten, trouwkaarten en bijvoorbeeld bedankjes voor bij een uitvaart. Ook hier worden geregeld portretillustraties of andere illustraties voor gemaakt. Eén van onze handelsmerken is ondertussen het gebruik van duurzame materialen en bijvoorbeeld groeipapier geworden. Groeipapier is papier met zaden erin die je kunt planten na ontvangst. Als je deze goed verzorgd groeit er dan bijvoorbeeld een bosje klaprozen uit of klavertjes, vergeet me nietjes of geurende lavendel.

Op https://auteursvooraustralie.wordpress.com kun je meer lezen over dit bijzondere project. Het e-book kost €4,95 en voor €14,95 heb je de paperback in huis.

4 thoughts on “Auteurs voor Australië (deel 2)

 1. Ja, zeker Liesbeth!

  Het is ook geweldig dat de opbrengst hiervan naar het wereld natuur fonds.

  Dit is echt een heel mooi doel!
  Ik hoop echt dat het wereld heel veel geld op zal halen met deze prachtige actie!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs👍

 2. Beste Liesbeth,

  Ik vind het heel erg leuk en interessant auteurs voor Australië.

  Dit is een mooi blog om te lezen!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs👍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer

Boek in het zonnetje: Et in ventum

Eens per maand zet ik een boek in het zonnetje. Een boek waarvan ik vind dat het extra aandacht verdiend. Deze keer: Et in ventumdiverse auteurs Uitgeverij Godijn Publishing organiseert jaarlijks een middeleeuwse schrijfwedstrijd met ieder jaar een ander thema. Verhalen moeten zich afspelen tussen het jaar 500 en het jaar 1500. De beste verhalen […]

lees meer