Auteurs voor Australië (deel 3)

Verhalenbundel-Auteurs-voor-Australie-01_512x512

Auteurs voor Australië is de titel van een bijzondere verhalenbundel. Alle opbrengsten gaan naar het WWF voor het getroffen Australië. Zij gebruiken het geld om bomen te planten in kritiek leefgebied voor koala’s, noodhulp en medicijnen te bieden aan gewonde dieren en flora en fauna te beschermen. Een enthousiast team van Nederlanders en Belgen werkte belangeloos samen om dit mogelijk te maken. Alle verhalen en één gedicht hebben het thema brandweer, Australië en/of klimaatverandering. Het boek is hier te koop.

Ik had de eer om een paar mensen achter de verhalenbundel te mogen interviewen. Dit keer: organisator Oli Veyn.

Waarom heb je dit project opgestart?
Het is geven en nemen in het leven. Ik geloof in karma, wie goed doet, goed ontmoet. Ik probeer ieder jaar iets terug te geven aan de wereld, maatschappij, wat dan ook, als het maar belangeloos iets steunen is waar ik me emotioneel bij betrokken voel. De ene keer is het voor een lokaal project, de andere keer een goed doel voor het milieu. Ik zag de bosbranden op tv, de beelden raakten me diep, net als bij zoveel mensen het geval was. Toen dacht ik, waarom er niet iets mee doen. Schrijven is mijn passie, dus de keuze was snel gemaakt om daar iets mee te doen. Ik had een verhaal over een brandweerman, contacteerde Marijke F. Jansen, omdat ik wist dat zij ook een succesvol verhaal had geschreven over een brandweerman en deed een oproep op Facebook. Binnen twee dagen had ik een compleet team bij elkaar en al een aantal verhalen.

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van zo’n project?
Nou, dat heb ik dus echt wel onderschat. Ik heb mezelf beloofd de volgende keer niet meer zo impulsief een bericht op Facebook te knallen, maar eerst na te denken over de consequenties en de impact die het op mijn leven kan hebben. In eerste instantie hoopte ik dat een uitgever zou toehappen, maar geen van de door mij benaderde uitgeverijen had interesse. Voor de duidelijkheid, ik ben geen uitgever en heb daar ook geen verstand van. Het was een reis, stapje voor stapje kwamen we er. Gelukkig was er in ons team voldoende kennis aanwezig om een boek te publiceren. Allereerst stroomden de verhalen binnen en moesten we die lezen en beoordelen. Dat was moeilijk, want nu werd er opeens van mij verwacht dat ik ging beslissen wie wel en niet in de bundel mocht. Het liefste had ik alle verhalen toegelaten, maar dan zou het niet meer mogelijk zijn geweest het te laten drukken omdat de kosten te hoog werden. Ook had niet iedereen de gestelde eisen in acht genomen: het moest een romantisch verhaal zijn met een link naar Australië, bosbranden, klimaat en/of brandweer. Een deel van de verhalen hadden zeker potentie en die hebben Marijke, ik en nog een andere auteur proefgelezen en van commentaar voorzien, naast de verhalen die direct al door waren. Dat was een enorme klus, want als ik proeflees zet ik ook bij alles wat ik tegenkom commentaar. Het was echt veel werk. Sommige auteurs schrokken daarvan, maar het is wel hoe ik het liefste zelf ook commentaar ontvang, heldere communicatie, geen blad voor de mond en samen proberen er een nog mooier verhaal van te maken. Toch gingen er een aantal verhalen niet door, dat is jammer, maar uiteindelijk moet je een keuze maken. Het kostte me in ieder geval behoorlijk wat moeite om als ‘leider’ op te treden, dus dat haalde me zeker wel uit mijn comfortzone. Iedereen tevreden houden, zonder dat je mensen tekort doet, zoiets. Verder heb ik de coördinatie gedaan, verhalen voor de persklaarmaker en de redactie uitgestuurd, naar illustratoren en vormgever. Ik had een Excel bestand om het bij te houden en kon iedereen daardoor op de hoogte houden van de stand van zaken, iedereen hield op die manier inzicht in de actuele stand van zaken en wist wat hem of haar nog te wachten stond. Verder heb ik contacten gelegd met het Wereld Natuur Fonds en geprobeerd de bundel in de webshop te krijgen, wat me gelukt is. Dat was echt wel even een yeah-moment. Ook had ik contact met de drukker over de tijdslijnen en de kosten. Het was veel regelen in een korte tijd, ik ben blij dat het allemaal gelukt is, maar het was dan ook een topteam. Zonder ieders onvermoeibare inzet was het me nooit gelukt.

Het boek verschijnt als e-book. Is het ook mogelijk om een papieren exemplaar te kopen?
In de webshop van het Wereld Natuur Fonds is de bundel te koop:
https://allebeestjeshelpen.wnf.nl/products/verhalenbundel-auteurs-voor-australie

Waar en hoe kan ik het boek kopen?
De papieren bundel is voor 14,95 euro te koop in de webshop van het Wereld Natuur Fonds. Het ebook is voor 4,99 euro te koop bij Kobo en Bol.com. Er is maar een beperkte oplage van de papieren versie, dus op=op. Aangezien er kosten zijn verbonden aan het CB komt het boek niet in de bibliotheek of in een boekwinkel te liggen. Dit is dus de enige manier om een exemplaar te bemachtigen. Het boek is prachtig geïllustreerd en vormgegeven, de verhalen zijn stuk voor stuk pareltjes, ik ben trots op het resultaat dat we in een maand tijd hebben neergezet.

Waar is de opbrengst voor bestemd?
Alle opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds, er blijft niets achter. Zij gaan het geld gebruiken om de natuur en wildlife in Australië te helpen en te herstellen. We hadden even nog gedacht aan andere goede doelen, maar voor het makkelijk overmaken van geld en de communicatie is een Nederlandse Stichting nu eenmaal het makkelijkste. De samenwerking met het Wereld Natuur Fonds is geweldig en communicatie is top en snel.

Hoeveel geld gaat er per verkocht exemplaar naar het goede doel?
Voor een papieren boek is dat ongeveer 12 euro (minus drukkosten). Voor een ebook is dat ongeveer 3,20 euro (minus inhoudingen Kobo).

Wat kunnen mensen doen om te helpen?
Het boek kopen! Verder kunnen ze natuurlijk ook zelf een goed doel starten of geld doneren. Volgens mij zijn er nu al meer initiatieven om een bundel samen te stellen, dat kan ik alleen maar toejuichen, hoe meer geld er wordt opgehaald des te beter. Johan Klein Haneveld brengt dit jaar een bundel uit over klimaatsverandering (Voorbij de storm, red.), waarvan de opbrengst ook naar een goed doel gaat. Van mij mogen er wel meer van dit soort initiatieven komen. Als auteurs kunnen wij een bijdrage leveren aan een beter milieu en alle beetjes helpen. Als iedere auteur en uitgever in Nederland eens per jaar een goed doel uitkiest en zich daarvoor inzet, dan is dat al een enorme steun. En als alle lezers dan minimaal een keer per jaar zo’n boek steunen door het te kopen dan komen we er wel. Negatieve passiviteit omzetten in positieve acties, daar houd ik van.

Op https://auteursvooraustralie.wordpress.com kun je meer lezen over dit bijzondere project.

 

2 thoughts on “Auteurs voor Australië (deel 3)

  1. Heel mooi en erg interessant interview met organisator
    Oli Veyn, Liesbeth!

    Mijn complimenten!

    Hartelijke groet,
    Suzanne van den Buijs👍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer

Boek in het zonnetje: Et in ventum

Eens per maand zet ik een boek in het zonnetje. Een boek waarvan ik vind dat het extra aandacht verdiend. Deze keer: Et in ventumdiverse auteurs Uitgeverij Godijn Publishing organiseert jaarlijks een middeleeuwse schrijfwedstrijd met ieder jaar een ander thema. Verhalen moeten zich afspelen tussen het jaar 500 en het jaar 1500. De beste verhalen […]

lees meer