Auteurs voor Australië (deel 4)

Auteurs voor Australië (diverse auteurs)

Auteurs voor Australië is de titel van een bijzondere verhalenbundel. Alle opbrengsten gaan naar het WWF voor het getroffen Australië. Zij gebruiken het geld om bomen te planten in kritiek leefgebied voor koala’s, noodhulp en medicijnen te bieden aan gewonde dieren en flora en fauna te beschermen. Een enthousiast team van Nederlanders en Belgen werkte belangeloos samen om dit mogelijk te maken. Alle verhalen en één gedicht hebben het thema brandweer, Australië en/of klimaatverandering. Het boek is hier te koop.
Ik heb de eer om een fragment uit de bundel hier te mogen delen. Het is afkomstig van het verhaal Waakvlam, geschreven door Oli Veyn.

Nog nooit was ik zo dicht bij vuur. Het fascineerde me hoe de vlammen hongerig likten aan alles wat binnen hun bereik lag. De kleuren geel, oranje en rood wisselden elkaar af in een uitbundige dans. Tristan en zijn teamleden stonden ver genoeg van de vlammenzee verwijderd om niet direct in gevaar te zijn, maar toch wilde ik zo dicht mogelijk bij hem staan. Deze eerste brand die hij moest bestrijden was groter dan hij, of ik, ooit had gezien en ik begon me serieus zorgen te maken of hij dit wel aankon.
De slang in zijn handen trilde toen hij hem heen en weer bewoog. Het water doorboorde de wand van vlammen en wolken stoom ontnamen hem het zicht. Zijn schoenen met dikke, rubberen zolen zonken weg in de plas die zich rond zijn voeten vormde. De hitte was intens, maar Tristan leek er geen last van te hebben. Zijn uitrusting was nieuw, zijn moed torenhoog.
Bijna hadden ze de brand onder controle; tenminste, zo leek het. Een golf van opluchting gleed door mijn lichaam.
‘Brand meester,’ riep de voorman. Ik slaakte een tevreden zucht. Hij had zijn eerste brand overleefd. In een reflex klapwiekten mijn vleugels heen en weer. De dansende vlammen weken uiteen en toverden een donkere wolk tevoorschijn, kolkende rook opgesplitst als twee machtige vleugels van golvende kracht. De geur van roet verspreidde zich direct.
Ik weet niet of het door de verplaatsing van lucht kwam, of dat het gewoon pure pech was, maar het volgende moment laaiden de vlammen zo hoog op dat het dak vlamvatte en een vuurzee golvend zijn weg zocht over de balken en planken naar de houten wand achter ons. Het gebeurde in een oogwenk, een seconde, een onfortuinlijk moment. Hij keek over zijn schouder naar mij, maar zijn ogen staarden dwars door mijn lichaam heen. Zoals altijd was er geen bewijs in zijn verontruste blik dat hij mij zag. Ik zag de verandering op zijn gezicht, de angst die hem overspoelde, en ik slaakte verschrikt een kreet. Toen draaide hij zich terug naar de groeiende dreiging voor hem. Het bulderende gevaar dat als een zwart monster van dikke rook leek te groeien. Ik rukte mijn blik ervan los en verplaatste hem naar Tristan, die me nu harder nodig had dan ooit eerder in zijn leven. Er klonk geschreeuw, gevloek, het geluid van de vuurzee zwol aan en klonk als donder die niet ophield.
Het gebeurde allemaal zo snel. Het was nooit mijn bedoeling geweest hem in gevaar te brengen. Ik had lang genoeg op de opleiding gezeten, hij was mijn eerste beschermeling, en ook al kende ik de regels nog zo goed, toch deed ik wat ik nooit had mogen doen: ik schoot naar voren en klemde mijn vingers om zijn arm, vastberaden om hem uit deze levensgevaarlijke situatie te halen. Had ik maar het vuur bestreden, had ik maar een doorgang gecreëerd, had ik maar gedaan wat ik behoorde te doen. Alles was beter geweest dan wat ik op dat moment deed: fysiek ingrijpen.
Hij keek me aan, een seconde, een moment waarin onze zielen elkaar raakten, een moment van pure liefde. Voordat ik me kon afvragen waarom hij me zag, wat ik had gedaan en wat de gevolgen waren, kwam de klap.
Een explosie van licht vulde de ruimte en tilde me op. Mijn vingers krulden zich om zijn arm, grepen hem nog steviger vast, vastberaden hem nooit meer los te laten. De kracht die me wegsmeet, drukte zwaar tegen mijn borstkas, liet me door de lucht suizen, totdat ik met een klap met mijn gezicht op de grond smakte. Pas toen de pijn als een bom insloeg, opende ik mijn hand en liet ik hem los.
Ik wilde gaan staan, me omdraaien om te kijken hoe het met Tristan ging, maar een ondraaglijke pijn op mijn rug zorgde ervoor dat ik weer tegen de grond sloeg.
‘Blijf liggen! Je staat in brand!’
Ik vergat de waterval van pijn die me overspoelde. Hijgend keek ik op en zag Tristan op de grond liggen. Zijn been lag er raar bij, zijn jas stond in brand. Zijn gezicht was nauwelijks te zien door de hitte van de vlammen die naar zijn helm schoten. Ik gilde; niet van de intense pijn op mijn rug, maar deze pijn kwam diep vanbinnen. Het leek alsof gillen de enige manier was hem te verlichten. Ik kende dit niet, deze overweldigende gevoelens die mijn lichaam, mijn geest, teisterden. Alles was en voelde opeens anders.
In de chaos die volgde, rolden mannen mijn en zijn lichaam over de grond en wierpen dekens over ons heen. De overheersende pijn werd doorbroken door mijn grootste zorg: Tristan! Hoe hard ik ook vocht, langzaam gleed mijn geest weg en werd ik omarmd door pikzwarte leegte.

Op https://auteursvooraustralie.wordpress.com kun je meer lezen over dit bijzondere project. Het e-book kost €4,95 en voor €14,95 heb je de paperback in huis.

Lees ook de andere blogs die ik schreef over dit boek: deel 1, deel 2 en deel 3.

7 thoughts on “Auteurs voor Australië (deel 4)

 1. Beste Liesbeth,

  Ik heb met mijn persoonlijke begeleidster en mijn ouders nog eens overlegd over het wel of niet kopen van boek:
  Auteurs van Australië ( deel 4).

  Ik heb besloten dat ik nader inzien voor nu er van af zie,
  dus dit boek nu niet koop.
  Dat is om dat ik zelf nog heel veel boeken hebben die ik nu nog niet gelezen heb en dus nog moet lezen.

  Later als ik deze boeken die ik nog heb allemaal gelezen heb,
  kan ik alsnog kijken of ik dit boek wel of niet ga kopen.

  Maar voor nu zie ik er dus na nader inzien vanaf en koop ik het boek dus niet.

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

 2. Beste Liesbeth,

  Ik heb nu gezien waar je de bundel kan bestellen en wat het kost.
  Morgen vanaf 15.00 uur werkt mijn persoonlijke begeleidster op mijn woongroep met haar ga ik overleggen of ik het verhalenbundel wel of niet ga kopen.

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

 3. Daar ga ik heel hard over nadenken, Liesbeth.

  Waar kun dit verhalenbundel kopen?

  En wat kost het verhalenbundel?

  Als ik dit dan weet kan ik makkelijker beslissen of ik het verhalenbundel wel of niet ga kopen.

  Het lijkt mij in ieder geval een prachtig verhalenbundel!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

 4. Weer heel mooi om te lezen op deze website, Liesbeth over
  Auteurs voor Australië ( deel 4).
  Echt prachtig, boeiend en interessant!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wekelijks een kort verhaal en een culinair recept

De eerste recensie Martine Pauwels schreef de eerste recensie van Mozaïek van Geluk. Het is een hele mooie recensie geworden. Dankjewel, Martine!Martine schrijft zelf ook boeken. Kijk maar op haar website. Wist je dat? De fairytale horror Mozaïek van Geluk ook te koop is via AnderWereld en de OERgezellig Boekenwinkel? En dat Mozaïek van Geluk […]

Ik wil meer weten

Boek in het zonnetje: Welke dag is het vandaag?

Eens per maand zet ik een bijzonder boek in het zonnetje. Een boek dat absoluut extra aandacht verdient. Dit keer: Welke dag is het vandaag?Rina Stam Welke dag is het vandaag? gaat over Francis, die lijdt aan dementie. Het bijzondere aan dit boek is dat het grotendeels geschreven is vanuit het perspectief van Francis zelf. Door […]

Ik wil meer weten

Publicatie Actie en Fantasyfest

Mozaïek van Geluk gepubliceerd Vanaf november 2022 is de fairytale horror Mozaïek van Geluk officieel verkrijgbaar. (Door familieomstandigheden is de oorspronkelijke datum opgeschoven.) Heb jij het boek in de voorverkoop besteld? Dan komt het zo snel mogelijk jouw kant op, inclusief o.a. een bijpassende bladwijzer en een speciaal voor het boek handgemaakte kaart van Ayalda’s […]

Ik wil meer weten
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security