Even voorstellen: Liesbeth Dekker

Op 25 januari lanceerden tien auteurs tegelijkertijd hun boek. Dit deden ze op het schrijfevent BOEK10, georganiseerd door Godijn Publishing. Mijn fairytale fantasy Het goud van de Gelaarsde Kat is tijdens een eerder BOEK10-event gelanceerd. In deze serie blogs ontmoeten we (een aantal van) de nieuwe BOEK10-auteurs. Deze keer: Liesbeth Dekker, auteur van de thriller Schuldig.

bty

Mijn eerste roman is een feit, dus nu ben ik een echte schrijver. Nah… Ik vind dat je pas schrijver bent als je meer titels op je naam hebt, maar ik zou mijn eerdere uitgave kunnen meetellen, over kleurengenetica bij paarden. Dat heb ik in eigen beheer uitgegeven en hoe anders is dat! Nu ik een literaire thriller voor elkaar heb gekregen, bij een echte uitgever, komt er meteen al veel meer op mijn pad. Recensenten, evenementen, aanmeldingen voor prijzen, Boek van de Maand in het Godijn Publishing Boekencafé… Het is echt geweldig! En zo ook de kans die mijn naamgenoot Liesbeth Jochemsen mij bood om op haar pagina een blog te plaatsen. Tof!
Mijn literaire thriller heet “Schuldig” en als je het boek leest zul je merken dat die titel op diverse personen in het boek slaat. Natuurlijk is ook de hoofdpersoon er slachtoffer van. Rebecca is een vrouw die op papier een droomleven leidt, maar dat opeens niet meer zo ervaart. En daarover voelt ze zich schuldig. De ene lezer zal zeggen, ondankbaar kreng, de ander zal zich daar in herkennen. Perfect is soms dodelijk saai en het is gewoon menselijk toch meer of wat anders te willen dan je hebt. Rebecca piept er een poosje tussenuit. Ze gaat een vriendin helpen op een Grieks eiland. Weg uit de sleur en een fijne omgeving om alles op een rijtje te zetten. Ook haar moeder worstelt met schuldgevoelens, want zij heeft een heel naar verleden. En dan heb je nog… Maar dat moet je zelf maar lezen. “Schuldig” is een thriller, dus het wordt ook nog spannend, maar liefde en twijfel zijn niet van de lucht.
Het is niet autobiografisch, want anders dan Rebecca heb ik geen man, kinderen of carrière. Ik heb niet eens een paar vervelende broers, zoals zij. Ik ben wel getrouwd geweest. Twintig jaar lang. Een fijn huwelijk, mét een carrière in de marketing en later als succesvol fokker van dressuurpaarden. Maar mijn gezondheid gooide roet in het eten. Ik heb mijn leven lang al fibromyalgie. Ik kon daar niks mee. Ik was vreselijk ambitieus, dus hield geen rekening met mijn klachten en dat is me uiteindelijk opgebroken. Ik werd vreselijk ziek en depressief, stopte met werken en toen had mijn echtgenoot er ook geen zin meer in. Verder zal ik je alle drama besparen, want ik ben nu al weer een tijdje supergelukkig: single en arbeidsongeschikt. Eindelijk heb ik nu de ruimte om te dealen met mijn beperkingen. Dus toen ging ik serieus schrijven. Eerst een Young Adult, maar de uitgevers zeiden (toen!), een boek voor jongeren? Wat is dat nu voor onzin? En ik dacht nog wel een gat in de markt te hebben ontdekt! Daarna dat boek samengesteld over kleurengenetica (“HET PAARD met huid en haar”), wat heel erg veel werk was, maar wel erg leuk. Na dat paardenboek ben ik goed aan de slag gegaan: met “Schuldig”.
Inmiddels heb ik de smaak te pakken! Wanneer ik maar zin heb zit ik aan de eetkamertafel achter mijn laptop. Af en toe kijk ik naar buiten en geniet van het weidse uitzicht dat ik heb of van de kippen of paarden. Van tijd tot tijd komt mijn hond even een knuffel halen en zodra mijn barre concentratievermogen me in de steek laat ga ik wat anders doen. Heerlijk! Mijn tweede manuscript ligt klaar om beoordeeld te worden. Dat moet een Godijntje worden. En inmiddels ben ik bezig met boek drie. Niet dat ik dat ik ambities heb om beroepsschrijver te worden! Ik ben er geen voorstander van om van je hobby je beroep te maken, want dan verandert alles van mogen naar moeten. En elke dag 2.000 woorden móeten schrijven, zoals een Saskia Noort, dat gaat mijn arme lijf ook niet trekken. Gelukkig niet, zou ik bijna zeggen. Ik blijf keihard mijn best doen om een aantal mooie boeken in elkaar te zetten, maar wel op mijn manier.

Schuldig

Rebecca heeft een geweldig leven. Het is precies zoals ze het altijd wilde. Toch slaat de twijfel toe. Houdt ze wel genoeg van haar man? Wordt ze niet te veel geleefd door haar familie? Komt haar carrière voldoende aan bod? Vol schuldgevoel over haar twijfels vertrekt ze naar Griekenland, waar ze besluit het roer radicaal om te gooien.
Dan komt het bericht dat haar moeder spoorloos is verdwenen en keert ze op stel en sprong terug naar Nederland. Ze lijkt gedwongen om de draad van haar oude leventje weer op te pakken. Het is volkomen onduidelijk of haar moeder vrijwillig is verdwenen of dat er sprake is van een misdrijf. De politie start een onderzoek.

Schuldig is een aangrijpende thriller over liefde en schuld.

Schuldig is in iedere (online) boekwinkel te koop.

3 thoughts on “Even voorstellen: Liesbeth Dekker

 1. Heel graag gedaan, Liesbeth
  Jochemsen en Liesbeth Dekker!
  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs.

 2. Beste Liesbeth Jochemsen en Liesbeth Dekker,

  Wat ontzettend bijzonder mooi dat er weer een hele goede schrijfster en auteur,
  Liesbeth Dekker genaamd in de schrijverswereld is bijgekomen.

  Liesbeth Dekker heel hartelijk gefeliciteerd met de lancering van je allereerste boek.
  Je mag echt super trots op jezelf zijn.

  Ik wens je verder nog een geweldig mooie schrijverscarrière waarin je nog heel veel prachtige boeken zult schrijven en uitgeven!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

  1. Dankjewel voor je lieve reactie, Suzanne! Op haar Facebook-pagina Liesbeth Dekker- schrijver staat de volgende reactie van haar:

   “Met op de site van Liesbeth (Jochemsen, red.) een heel mooie reactie! Dankjewel, Suzanne van den Buijs!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer

Boek in het zonnetje: Et in ventum

Eens per maand zet ik een boek in het zonnetje. Een boek waarvan ik vind dat het extra aandacht verdiend. Deze keer: Et in ventumdiverse auteurs Uitgeverij Godijn Publishing organiseert jaarlijks een middeleeuwse schrijfwedstrijd met ieder jaar een ander thema. Verhalen moeten zich afspelen tussen het jaar 500 en het jaar 1500. De beste verhalen […]

lees meer