Even voorstellen: Mark de Groot

Op 25 januari lanceerden tien auteurs tegelijkertijd hun boek. Dit deden ze op het schrijfevent BOEK10, georganiseerd door Godijn Publishing. Mijn fairytale fantasy Het goud van de Gelaarsde Kat is tijdens een eerder BOEK10-event gelanceerd. In deze serie blogs ontmoeten we (een aantal van) de nieuwe BOEK10-auteurs. Deze keer: Mark de Groot, auteur van het kinderboek Het zoekavontuur van Geenhoorn.
Auteur foto

Mark de Groot (1974) is een bevlogen docent Engels en schrijver. Hij woont in Middelburg met zijn vrouw en dochter. Hij heeft korte verhalen gepubliceerd bij Godijn Publishing, zoals Tijd en Wereld in de verhalenbundel Rafels (2019) en Confrontatie in de verhalenbundel Dansende olifanten op het ijs (2020). Het zoekavontuur van Geenhoorn is zijn kinderboekdebuut. Wil je Mark de Groot ontmoeten? Er staan verschillende signeersessies gepland dus houd zijn Facebookpagina in de gaten.

Welke schrijver droomt niet van een publicatie? Ik in ieder geval wel. Al heel lang, misschien al wel sinds mijn elfde jaar toen De Griekse Held het levenslicht zag en een schat aan positieve kritieken ontving door, wel, mijn ouders…
Maar schrijven om te publiceren werkt natuurlijk niet. Net zo min als een liedje componeren om een hit te scoren. Wat je schrijft moet waarachtig zijn, het moet echt zijn. Dus je kan alleen maar schrijven waar jezelf achterstaat. Ongeacht de stijl, het genre of de positieve of negatieve kritieken uit je naaste omgeving.
Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 45e een kinderboek zou schrijven. Maar mijn vrouw was zwanger van mijn eerste kind, een dochter (de mooiste van het land uiteraard!), en dat inspireerde enorm. En weet je wat? Het verhaal vloeide en ik voelde wat ik schreef. Ik bedoel, ik lachte om de grappen (mijn eigen verzonnen grappen dus…), de dialogen stroomden natuurlijk (ik hoorde de stemmen in mijn hoofd…) en de personage’s kwamen tot leven alsof ze altijd al bestaan hadden en ik niet meer had gedaan dan ze te leren kennen.
Als schrijver moet je ook een beetje gek zijn.
Het zoekavontuur van Geenhoorn is een rijk boek aan avontuur, spanning en humor, maar met een laag (iets dat ik nog wel eens vind ontbreken bij kinderboeken, of de diepere laag ligt er zo dik bovenop dat het gaat tegenstaan). Die laag is er, omdat ik eerlijk moest zijn in mijn schrijven. Ik kan niet alleen maar een leuk verhaal bedenken. Ik wil ook dat het iets met de lezer doet, hoe jong de lezer ook is. Dat je iets leert over het leven, of over jezelf, en soms zijn die twee dingen hetzelfde. Dan blijft een verhaal je bij, dan krijgt het een betekenis.
Geenhoorn twijfelt aan zijn eigen identiteit, omdat hij een eenhoorn is zonder hoorn en voor zover hij weet, is hij de enige. Dat is verwarrend.
Hij gaat op zoek naar andere geenhoorns, maar zoals het hoort; elke zoektocht kent obstakels die overwonnen moeten worden. En het overwinnen van obstakels lukt beter wanneer je dit niet alleen hoeft te doen.
Geenhoorn beleeft een spannend avontuur, maar soms is het wel erg spannend. Gelukkig ontmoet hij moedige dieren die hem willen bijstaan, zoals Neekhoorn (de eekhoorn die niets ruikt) en Spronkhaan (een sprinkhaan zo oud dat zijn spingdagen verleden tijd zijn). Met zijn drieën kunnen ze heel wat gevaren aan en zo leert elk dier ook iets over zichzelf. Maar net als in het echte leven, je kan nog zoveel bereiken, er is geen einde. Het leven gaat altijd door. Zo ook voor Geenhoorn. Aan het einde van het boek is er een nieuw begin, een nieuw avontuur…

Als het waait in je hart, moet je erop uit…

CoverGeenhoorn weet niet waar hij thuishoort. Hij is anders dan de eenhoorns in zijn dorp. Is hij de enige eenhoorn zonder hoorn? Hij trekt het uitgestrekte woud in en gaat op zoek.
Onderweg ontmoet hij Neekhoorn en Spronkhaan, zij reizen met hem mee. Er zijn veel gevaren onderweg, meer dan Geenhoorn van te voren heeft bedacht en de zwarte kat heeft voorspeld.
Hij weet niet dat Kwaadwilg in het woud woont. En ook niet dat in het Labyrinth een wezen schuilgaat dat donkerder is dan een donderwolk…
Maar met een beetje eenhoornlef kom je een heel eind en kan je zelfs een held zijn. Vraag dat maar aan Keeva.
Durf jij mee te gaan op het zoekavontuur van Geenhoorn?

Onvergetelijke personages op een spannende reis naar zichzelf. Tijdloos en uniek”

Joost van Driel, auteur “In het museum”

Het zoekavontuur van Geenhoorn is in iedere (online) boekwinkel te koop.

5 thoughts on “Even voorstellen: Mark de Groot

 1. Beste Mark,

  Bedankt voor de informatie.

  Ik zal daar dan ook snel een berichtje na sturen deze dagen.

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs.

 2. Beste Mark,

  Ik wil jou boek wel bestellen en ook vind ik het heel leuk dat je het voor mij gesigneerd.
  Dat zou ik echt een hele eer vinden.

  Wat kost je boek? En op welke bankrekening moet ik het overmaken? Dan kan ik dit met internet bankieren regelen.

  Ik hoor van je?

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs.

 3. Beste Liesbeth en Mark,

  Wat ontzettend bijzonder mooi dat Mark zijn boek: Het zoekavontuur van geenhoorn heeft gelanceerd.

  Ik vind de titel van het boek een hele originele titel en het boek ziet er echt heel mooi uit.

  Ook wat ik kan lezen in deze blog waar het verhaal over gaat lijkt me erg leuk en interessant.

  Ik zou er zo zin in krijgen om het lekker te lezen!

  Mijn complimenten!

  Mark gefeliciteerd met het lanceren van je nieuwe boek!

  Daar mag je heel super trots op zijn!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs.

  1. Beste Suzanne,
   Wat een lovende woorden! Ik voel me vereerd.
   Mocht je het leuk vinden om te weten; in de webwinkel van Godijn Publishing kan je een exemplaar bestellen met 15% korting als je de code geenhoorn gebruikt.
   Mocht je een gesigneerd exemplaar willen en/of voorzien van een persoonlijke boodschap (mocht je het als cadeautje willen geven), dan kan dat uiteraard ook. Je bent tot niets verplicht uiteraard.
   Dankjewel voor je warme reactie. Take care and stay healthy,
   Mark de Groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 verse nachtwakers (deel 5)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald. Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees […]

lees meer

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer