Internationale vrouwendag 2020

Suus leven met Asperger (Suzanne van den Buijs)

Een maand geleden was het internationale vrouwendag. Ook mijn gemeente besteedde daar aandacht aan. Helaas kon ik dit keer niet aanwezig zijn, omdat ik die dag naar het scifi-/ fantasy-evenement van Godijn Publishing was. (Zie hier voor een verslag daarvan.) Gelukkig was Suzanne van den Buijs, auteur van de autobiografische dichtbundel Suus leven met Asperger, bereid om verslag te doen van deze dag.

 

Hallo beste mensen,

Ik ben Suzanne van den Buijs en heb asperger autisme. Ik heb een gedichtenbundel uitgegeven, Suus leven met Asperger, onder begeleiding van schrijfdocent Susanne van der Wouden. Met haar geef ik op basisscholen gastlessen over Asperger Autisme. Samen met haar ben ik bezig om een autobiografisch boek te schrijven over mezelf met autisme. Ik woon bij Antroposofische stichting Ygdrasil in Wijhe en werk bij Overkempe, een antroposofische woon en werkgemeenschap in Olst en bij GAAV, een werkplek van stichting Ygdrasil.
Na er lang met heel veel plezier naar uitgekeken te hebben, was het eindelijk zover, de Internationale vrouwendag Olst-Wijhe. Deze bijzonder mooie aangelegenheid zou plaats vinden in Het Holstohus in Olst. Het thema was dit jaar Vrijheid. En dat was heel toepasselijk, wetende dat we dit jaar in Nederland vijfenzeventig jaar vrijheid vieren. Dit thema was voor deze vrouwendag op het lijf geschreven!
Toen ik in Wijhe in de trein stapte om naar Olst te gaan, kwam ik tot de ontdekking dat er nog een hele groep vrouwen bij mij in de coupe zaten die ook hier naar toe gingen. Daar begon al voor mij dit mooie gebeuren.
Ja, de vrouwendag is een mooi gebeuren. Het is een gelegenheid waarin nog eens opgekomen wordt voor vrouwenrechten. Dat vrouwen gelijk zijn aan mannen en niet het onderspit voeren. Vrouwen moeten gelijke kansen hebben en gelijk behandeld worden. Daarin komt het thema Vrijheid goed van pas. De vrouw moet de vrijheid hebben om precies dezelfde mogelijkheden te hebben als de man in even goede omstandigheden.
De trein kwam aan in Olst en ik liep met de groep vrouwen mee die ik was tegengekomen in de trein.
De allereerste verwelkoming van dit bijzondere moment was een heerlijk warm buffet. Het was een enorm uitgebreide maaltijd, met patat, allerlei soorten groentes en salades en nog veel meer. Het eetmoment samen met alle vrouwen die er waren voelde alsof we een grote familie waren, het was hartverwarmend en gemoedelijk!
Na lekker gezellig met elkaar gegeten te hebben, begon het officiële programma van de Internationale vrouwendag over Vrijheid.
Alle vrouwen waren welkom in een grote ruimte boven in het Holstohus voor de aftrap voor het verdere programma van deze dag, het thema Vrijheid.
De avondvoorzitter van de vrouwendag hield een inleidende, mooie toespraak over deze bijzondere dag en over het thema Vrijheid. Ook waren er twee dames die vertelden wat voor hun vrijheid was. Een wat jongere vrouw, die in de gemeente raad zat van Olst-Wijhe vertelde hoe het was om als vrouw deze baan te hebben. Ook liet zij vol overtuiging weten hoe ontzettend belangrijk het is dat ook vrouwen in de gemeente raad en in de politiek zitten. En hoe ontzettend essentieel de inbreng van vrouwen daar in is. En wetende dat vrouwen zelfs niet altijd kiesrecht hebben gehad en dan is het heel mooi dat vrouwen nu wel kiesrecht hebben en zelfs nu al in de politiek zitten.
Ook was er een oudere vrouw die als klein meisje de tweede wereldoorlog had meegemaakt en vertelde hoe zij de bevrijding in 1945 had ervaren. Wat voor moeilijke dingen zij had meegemaakt in de oorlog. Hoe ontzettende angst ze toen heeft moeten doorstaan. Hoe geweldig het is dat er geen oorlog meer in ons land is en dat we in vrijheid leven. En dat het echt heel essentieel is dat we deze vrijheid behouden en koesteren.
Daarna werd er gevraagd of we in groepen wilden staan met onze eigen generatie. Van al die groepen werden foto’s gemaakt. De eerste generatie groep was van 18 tot 30 jaar, de tweede generatie groep was van 30 jaar tot 45 jaar, de derde generatie groep was van 45 tot 60 jaar en de vierde generatie groep was 60 jaar of ouder.
Daarna werden er stellingvragen gesteld zoals: Ik vind het belangrijk om er goed gekleed uit te zien; Ik heb vroeger weleens een tuinbroek gedragen; en zo nog veel meer vragen. Dat was een leuk spel.
Daarna mocht iedereen naar de generatiepleinen die zo door het Holstohus waren verdeeld. Er was een generatieplein voor jongvolwassen vrouwen, die hadden een stresskamer bedacht. Dan was er een plein van vrouwen van 30 tot 45 jaar, daar kon je bezig met maskertjes, voetmassage en er werd advies gegeven over gezonde voeding. Dan was er een plein van de generatie vrouwen van 45 jaar tot 60 jaar. Dit is een generatie die bezig is met de overgang op allerlei manieren. Er was hier een diëtiste, waar vragen gesteld kon worden over mindful eten. Er was daar ook iemand met Tupperware en er was bowl en wat niet zo gezond is maar wel ontzettend lekker, chocolade fondue. Het laatste generatie plein was het plein van vrouwen van 60 jaar en ouder. Daar waren kapsters van Beauty&Haarstyling Renate die je een heel mooi kapsel aan konden meten uit de jaren 60. Ook was er kleding te bewonderen uit die tijd. Er was ook een hele mooie mogelijkheid deze dag om kaarten voor Amnesty International te schrijven. Het is heel mooi en goed dat wij mensen in noodsituaties daarmee helpen, tot een vrij en beter bestaan.
Verder was er een tentoonstelling waar de interviews van vrouwen hingen over wat  vrijheid was en er waren ook foto’s en spreuken die er hingen die je kon bewonderen van vrouwen wat voor hen vrijheid betekende. Ook hing er een autobiografisch gedicht van mij: Vrijheid voor Asperger vrouw. Dit gedicht had ik speciaal voor deze gelegenheid geschreven.
En als kers op de taart had iemand nog een heel mooi lied gemaakt over Vrijheid voor vrouwen. Wat ze alle andere vrouwen leerde en ons er ook nog een leuk dansje bij leerde.
Aan het eind van de vrouwendag was er een vrouwelijke DJ die muziek draaide voor het dansfestijn. Er werd heerlijk geswingd door alle vrouwen! En dat voelde ook heel bevrijdend en fijn!
Maar tot grote spijt aan alles komt een einde dus ook aan deze Internationale vrouwendag dit jaar 2020. Maar verder niet getreurd volgend jaar 2021 komt vast weer een geweldige mooi vrouwendag en elk jaar zal dit weer terug komen. Want wij vrouwen blijven altijd strijden voor de gelijke rechten en geluk voor vrouwen. Deze strijd zal nooit tevergeefs zijn, want wij vrouwen bereiken dit prachtig doel. Daar geloof ik helemaal in. Wat zou dit fantastisch zijn!

Hartelijke groet,

Suzanne van den Buijs

PS: hier nog tot slot het gedicht dat ik speciaal had gemaakt voor de Internationale vrouwendag Olst-Wijhe 2020 over Vrijheid en dat dus op de tentoonstelling hing deze dag. Wat dus voor mij vrijheid betekend als vrouw met het Syndroom van Asperger, een vorm van Autisme.

Vrijheid voor Asperger vrouw
Vrijheid voor mij als Asperger vrouw, wat zou dat zijn?
Niet opgesloten in een ruimte vol vooroordelen, want dit houdt mij klein.
Geen gevoel van minderwaardigheid over wie of wat ik ben,
niet verschuilen achter een masker, maar te zijn, hoe ik mezelf ken.

Vrijheid voor mij als Asperger vrouw, begrip kweken voor autisten,
mensen er alles over leren, veel meer dan dat ze er al over wisten.
Zorgen voor liefde en gelijkwaardigheid,
dat het eenieder intens verblijd.

Vrijheid voor mij als Asperger vrouw, eerlijk en respectvol,
er mogen zijn, op deze wereld, op deze mooie aardbol.
Niet met een raket naar een planeet vol haat en nijd,
omdat ik autisme heb, verjaagd te worden en dan maar kwijt.

Vrijheid voor mij als Asperger vrouw, nu een mooie toekomst in,
een gevoel het leven durven leven met goede zin.
Sterker worden, innerlijk steeds groter groeien,
ja zoals een bloem naar de zon en dan gaat bloeien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Boek in het zonnetje: Geen kind meer

Geregeld zet ik een bijzonder boek in het zonnetje. Een boek dat zeker extra aandacht verdient. Dit keer: Geen kind meerEsther Boek De jonge zoon van de auteur wordt vals beschuldigd van verkrachting. Wat dit met hem en het gezin doet, heeft Esther Boek beschreven in Geen kind meer. AchterflaptekstHet is de eerste dag van de […]

Ik wil meer weten

In de boekhandel, een goed doel en mooie recensies

Mijn boeken nu fysiek in de boekhandel Mozaïek van Geluk en Ontdekkingsreis zijn nu ook fysiek verkrijgbaar bij Primera Korten in Olst. Hier ben ik natuurlijk superblij mee. Een dikke dankjewel aan de mensen van de lokale boekenwinkel! Meer dan Menselijk In januari verscheen de verhalenbundel Meer dan Menselijk. Veertien auteurs schreven belangeloos een verhaal rondom het […]

Ik wil meer weten

Boek in het zonnetje: verliezen van jezelf

Geregeld zet ik een bijzonder boek in het zonnetje. Een boek dat zeker extra aandacht verdient. Dit keer: Verliezen van jezelfMariska Noordeloos In Verliezen van jezelf beschrijft Mariska Noordeloos hoe een gewoon meisje in handen van mensensmokkelaars kan komen en zo in de prostitutie belandt. Achterflaptekst1999 De achttienjarige Sifra vertrekt naar Londen als au-pair. Dat de […]

Ik wil meer weten
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security