Leven onder het ijs van Europa

Eén maan

Twee auteurs

Twee visies

Eén waarheid

Vanaf de zon gezien is Jupiter de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Net als de aarde, heeft Jupiter een maan. Of eigenlijk: meerdere manen. Achttien(!) om precies te zijn. Eén van die manen heet Europa. De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei ontdekte hem in 1610. Europa is iets meer dan drieduizend kilometer in doorsnede. Ter vergelijking, de aarde is meer dan zestig procent groter. Toch is dat geen reden om Europa niet te onderzoeken. Zo doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren onderzoek naar Europa. (De maan, hè? Voor het bestuderen van het continent Europa hebben ze in Amerika andere organisaties.)
Er is al een heleboel bekend over Europa. Standaard gegevens als de oppervlakte, de totale massa, de temperatuur (gemiddeld -170°C, brrr!) en de omlooptijd. (Dat is de tijd die Europa erover doet om een rondje om haar planeet Jupiter te maken. De omlooptijd van onze maan is 27 dagen.) Maar er is meer bekend over Europa. Het oppervlak van deze maan bestaat uit een dikke ijslaag. En nu komt het bijzondere: onder die ijslaag bevindt zich hoogst waarschijnlijk een ondergrondse oceaan waar de omstandigheden geschikt zijn voor buitenaards leven. Of dat leven echt bestaat en hoe dat er dan uitziet, weten we nog niet. Wel doen Johan Klein Haneveld en Ursula Visser allebei een suggestie.

  • In het boek “Evolutie” stelt Ursula Visser dat Europa bewoond wordt door de Europeanen (duh!). Zij lijken qua uiterlijk veel op mensen, maar bezitten een aantal bijzondere eigenschappen. Mijn leeservaring over dit boek kun je hier terugvinden.
  • In de science fiction verhalenbundel “Het teken in de lucht” heeft Johan Klein Haneveld een ander beeld van Europa. Hij heeft een tekening gemaakt (zie bovenaan dit artikel) waarin hij schetst hoe het leven op de oceaanbodem van Europa er volgens hem uit ziet. Meer info over dit boek vind je hier.

Wie van deze twee auteurs het meest geloofwaardig is moet je zelf beoordelen. Wellicht hebben ze allebei gelijk. Of niet. Als je bij de NASA een reis naar Europa boekt, kun je het met eigen ogen zien.

Wat denk jij? Hoe ziet het leven onder het ijs van Europa er uit? Laat het me weten in een reactie.

2 thoughts on “Leven onder het ijs van Europa

    1. Zelfs als dat intelligente leven bestaat, moeten beide partijen (wij en de aliens) in staat zijn om in dat enorme heelal elkaars communicatiesignalen op te vangen. Anders weten we nog niet van elkaars bestaan af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blogtour, tiktok, nieuwe serie en ziekenomroep

Meer dan Menselijk De verhalenbundel Meer dan Menselijk is inmiddels verschenen. Alle opbrengsten gaan naar het Autisme Fonds. De eerste recensies komen ook binnen. Soumya Shyam, die zelf ook een verhaal voor deze bundel schreef, zegt op Goodreads het volgende over de bundel: “Ik heb genoten van de variëteit aan verhalen, ideeën en settings dat […]

Ik wil meer weten

Boek in het zonnetje: Geen kind meer

Geregeld zet ik een bijzonder boek in het zonnetje. Een boek dat zeker extra aandacht verdient. Dit keer: Geen kind meerEsther Boek De jonge zoon van de auteur wordt vals beschuldigd van verkrachting. Wat dit met hem en het gezin doet, heeft Esther Boek beschreven in Geen kind meer. AchterflaptekstHet is de eerste dag van de […]

Ik wil meer weten

In de boekhandel, een goed doel en mooie recensies

Mijn boeken nu fysiek in de boekhandel Mozaïek van Geluk en Ontdekkingsreis zijn nu ook fysiek verkrijgbaar bij Primera Korten in Olst. Hier ben ik natuurlijk superblij mee. Een dikke dankjewel aan de mensen van de lokale boekenwinkel! Meer dan Menselijk In januari verscheen de verhalenbundel Meer dan Menselijk. Veertien auteurs schreven belangeloos een verhaal rondom het […]

Ik wil meer weten
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security