Vrijheid

Vandaag, 5 mei, is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Na vijf oorlogsjaren waren we weer vrij en dat wordt vandaag (helaas in aangepaste vorm) gevierd. Omdat het vandaag dinsdag is en dit mijn vaste blogdag is, wilde ik hier iets mee doen. Ik ging nadenken over het onderwerp Vrijheid in mijn boeken en verhalen. Het was niet heel moeilijk om het één en ander te vinden.

 • In de fairytale fantasy De verdwenen prinses van Geografie gaat prinses Dorarosa gebukt onder een vloek. In het jaar dat ze zeventien wordt, zal ze worden gebeten door een spin en honderd jaar slapen. Heel vervelend als je ouders je daarom verbieden om bij spinnen in de buurt te komen en je die beestjes nu juist zo fascinerend vindt.
 • Nog vervelender wordt het wanneer diezelfde ouders je laten opsluiten in een hoge toren en je na een lange slaap ontdekt dat je geliefde land niet meer bestaat. En de prins die jou wakker kuste blijkt een eikel te zijn. Je weet niet of het wel veilig is om je echte identiteit bekend te maken.
 • In de fairytale fantasy Het goud van de Gelaarsde Kat wordt Felix in de Gelaarsde Kat veranderd. In deze hoedanigheid kan hij goud maken van schapenwol. In plaats van rijkdom brengt het hem gevangenschap en ellende.
 • Vrouw Holle voelt zich in datzelfde boek klem gezet door de betovering die ze Felix aandeed. Ze moét hem vinden voordat het te laat is.
 • Malle Fidus heeft intussen het goud van de Gelaarsde Kat nodig. Hij is zijn hele leven al bespot en buitengesloten en nu heeft hij eindelijk iets in handen om daar een eind aan te maken.
 • Ook prins Hamlet is in zekere zin gevangen. Hij zit gevangen in zijn obsessie om koning te worden. Verliest hij hierdoor niet degenen van wie hij houdt en die om hem geven? Of heeft hij niemand meer?

Nu ik hier zo over nadenk, gaat deze blog eigenlijk over gevangenschap, over niet vrij zijn. Of gaat het toch wel over vrijheid? Al deze personages krijgen uiteindelijk hun vrijheid, zij het soms anders dan ze gewenst en gedacht hadden.

One thought on “Vrijheid”

 1. Hele mooie blog geschreven over Vrijheid, Liesbeth!

  Nu we vandaag 5 Mei 2020 75 jaar onze bevrijding vieren van de Tweede Wereldoorlog, is deze blog erg toepasselijk!

  Suzanne van den Buijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 verse nachtwakers (deel 5)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald. Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees […]

lees meer

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer