Wereld autisme dag

Vandaag, 2 april, is het wereld autisme dag. Deze hele week worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom autisme, zie www.autismeweek.nl voor een overzicht van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Omdat ik ook een vorm van autisme heb, staat deze blog in het teken van deze beperking/ verrijking. Zo was ik vorige week bezig met een challenge van Samen Sterk zonder Stigma, een stichting die zich inzet om psychische problematiek bespreekbaar te maken. Ik vond het zowel verhelderend als confronterend.

Een paar weken geleden, op Internationale Vrouwendag (zie hier en hier voor een verslag), was er een vrouw die een gedicht voordroeg over haar leven met Asperger (een vorm van autisme). Mijn mond viel bijna open. Dit ging over mij! Het was net of zij in mijn hoofd was gekropen en had opgeschreven hoe ik de wereld ervaar. Ik herkende bijna iedere regel, ieder woord van het gedicht.

Deze vrouw woont in dezelfde gemeente als ik en heet Suzanne van den Buijs. Het gedicht dat ze voordroeg, getiteld “Mijn Asperger” komt uit haar dichtbundel die vorige maand is verschenen. Deze dichtbundel heet “Suus Leven met Asperger”. Uiteraard moest ik deze dichtbundel hebben en ben ik naar Korten Boek en Kantoor in Olst gegaan voor een exemplaar. Ik heb hem verder nog niet gelezen, maar zodra dat wel zo is, komt hier zeker een blog over. Wil je meer weten over “Suus Leven met Asperger”, neem dan zeker een kijkje op haar facebookpagina.

5 thoughts on “Wereld autisme dag

 1. Hallo Liesbeth,
  Van mijn schrijfdocente Susanne van der Wouden kreeg ik jouw bericht door van de dichtwedstrijd of ik hieraan mee wilden doen.
  Ik was meteen enthousiast. Ik vind het echt heel leuk en wil hier heel graag aan meedoen.
  Bedankt dat je met deze dichtwedstrijd aan mij hebt gedacht als kandidaat.
  Dit is echt heel aardig en attent van jou!
  En wat leuk dat je zo enthousiast bent over mijn gedichten!
  Dit doet mij echt goed en groei ik innerlijk enorm van!
  Ik ga echt mijn uiterste best doen om een geweldig mooi gedicht te maken voor deze dichtwedstrijd, zodat ik dan in de prijzen val!
  Zal je voor mij duimen?
  Als ik het gedicht dat ik hier voor zal maken en de uitslag van deze dichtwedstrijd aan doorgeven.
  Je hoort hier nog zeer zeker over van mij!
  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs
  ( auteur van gedichtenbundel:
  Suus leven met Asperger).

 2. Hallo Liesbeth,
  Via mijn schrijfdocente Susanne van der Wouden kreeg ik via
  Whatt’s app je ontzettend mooie en positieve reactie doorgestuurd op mijn dichtbundel Suus leven met Asperger en mijn voordracht uit mijn dichtbundel Suus leven met Asperger op de internationale vrouwendag van Olst- Wijhe.
  Wat ontzettend fantastisch dat jij mijn dichtbundel en mijn naam op internet en op je website hebt gezet.
  Ik groei hier echt enorm innerlijk van en helpt mij nog eens extra om als vrouw met Asperger, een vorm van autisme bruggen te bouwen tussen mensen met autisme en alle andere mensen van de wereld.
  Ik ben je hier echt ontzettend dankbaar voor en ik zal je hier echt altijd echt ontzettend dankbaar voor blijven!
  Dus echt heel super bedankt voor deze heldendaad waar jij mij verder hebt gebracht, innerlijk hebt laten groeien en laten stralen van oor tot oor!
  Dit stimuleerd mij echt om verder te gaan om verder te gaan met dichtbundels en leesboeken
  te schrijven en uit te geven over mijn Syndroom van Asperger,
  mijn vorm van Autisme.
  En dat ga ik ook zeker doen.
  Ik ben er al volop mee bezig!
  En ga er helemaal voor!
  Lieve groet,
  Suzanne van den Buijs
  ( auteur van dichtbundel:
  Suus leven met Asperger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 verse nachtwakers (deel 5)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald. Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees […]

lees meer

Schrijfavonturen september 2021

Prachtige recensie Jitske Kingma- Postma las en recenseerde Het goud van de Gelaarsde Kat. Zij las dit boek dankzij de groep Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers op facebook.Jitske geeft dit boek maar liefst 4 sterren en ze wil graag meer van mij lezen. Kijk, dat is een leuk compliment! Dankjewel, Jitske!De […]

lees meer

10 verse nachtwakers (deel 4)

Voor de verhalenbundel Nachtwakers schreef ik twee verhalen. Mijn verhaal Vigilie, waarbij ik me liet inspireren door Frankenstein, heeft uiteindelijk de bundel gehaald.Het andere verhaal, getiteld 10 verse nachtwakers, is gebaseerd op een oud kinderliedje. Ik heb er zelfs een synoniemen- en een rijmwoordenboek bij gepakt om alle coupletten en regels precies even lang te krijgen. In deze blog lees je […]

lees meer