ABC-tje op Bookstamel (11 oktober)

Op 11 oktober 2023 verscheen er een ABC-tje met mij op Bookstamel.com. Leer mij kennen aan de hand van de 26 letters van het alfabet.

Het abc van Liesbeth Jochemsen

(Dit interview vond plaats in het voorjaar van 2023, maar door persoonlijke omstandigheden kon het pas in oktober geplaatst worden.)

Autisme
Ik heb autisme. Een diagnose waar ik in mijn jeugd veel mee heb geworsteld, ik wilde niet anders zijn, ik wilde erbij horen. Ik zag mijn autisme alleen als een last. Inmiddels heb ik er mee leren omgaan en kan ik ook de mooie kanten ervan zien.

Baby
Na twee miskramen in 2021 verwachten mijn man en ik eind juni dit jaar ons eerste kind. Het bijzondere is dat ik in een Kerstinterview op Bookstamel (Kerstinterview met Liestbeth Jochemsen – www.bookstamel.com) vertelde over mijn Kerstwens, namelijk dat mijn man en ik met Kerst 2022 opnieuw zwanger mochten zijn en dat het dit keer wel goed zou gaan. Toen ik de vragen voor dat interview beantwoordde was het september 2022 en beleefde ik, zonder dat ik dat toen kon weten, mijn laatste menstruatie voor de zwangerschap. Het voelt nog altijd als een bijzonder wonder en cadeau dat mijn Kerstwens van destijds uit gaat komen!

Chocolade
Ik houd van chocolade, vooral puur.

Dichten
Als tiener schreef ik veel gedichten, voornamelijk over geloof, hoop en (het verlangen naar) liefde. Vorig jaar heb ik een selectie daarvan gepubliceerd in de dichtbundel Ontdekkingsreis. Deze is te koop via MijnBestseller.

Elizabeth Johanna
Mijn officiële namen en het pseudoniem dat ik gebruikt heb voor Ontdekkingsreis. Ik heb gekozen voor een pseudoniem omdat deze gedichten totaal anders zijn dan wat ik nog meer schrijf/ heb gepubliceerd. Mijn keuze voor juist dit pseudoniem heeft te maken met dat de gedichten gaan over een belangrijk periode in mijn leven, een periode waarin ik aan het ontdekken was wie ik ben. Je naam is een belangrijk deel van je identiteit, vandaar dat ik het mooi vond om mijn doopnamen hiervoor te gebruiken.

Fruit
Ik eet graag een stukje fruit. Onderweg, op de fiets of lopend een appel of peer, maar ook als snack tijdens het lezen, schrijven of tv kijken. Vaak vul ik een bakje met fruit(stukjes) en neem dat bakje mee naar de bank, naar mijn schrijfplek of zelfs mee naar zolder om de was op te hangen/ vouwen.

Gert
Mijn geliefde. Hij heeft niets met boeken of met lezen en we hebben ook wel eens discussies gehad over (de kosten van) mijn schrijfactiviteiten, maar op zijn manier is hij wel ontzettend lief voor me en knettergek op mij.

Historische roman
Naast het fantastische genre kan ik ook enorm genieten van een historische roman.

Ik
Van huis uit heb ik geleerd om niet egoïstisch te zijn en een ander voor te laten gaan, maar je moet ook voor jezelf zorgen. Soms betekent dit dat je nee moet zeggen of doelbewust tijd moet vrijmaken voor jezelf.
Ik zal nooit een preek vergeten die ik ooit in de kerk heb gehoord. De dominee vertelde over “heb je naaste lief als jezelf,” (Marcus 12:31). Hij legde echter de nadruk op de laatste twee woorden. Je moet evenveel van jezelf houden als dat je van je medemens houdt. Niet meer, maar zeker ook niet minder. Jij bent net zo belangrijk. Je kunt niet voor een ander zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt.

Johan Klein Haneveld
Ik weet niet of het de bedoeling is dat ik hier personen noem, maar ik wil graag Johan Klein Haneveld vermelden. Hij heeft mijn zelfvertrouwen als auteur enorm geholpen door me te vragen mee te schrijven aan de bundels De bar met de Duizend Deuren en Welkom in de broeikaswereld (deze laatste wordt in september 2023 verwacht). Ook zijn kritische recensie van mijn boek Mozaïek van Geluk zie ik als een groot compliment, vooral de laatste alinea. Inmiddels ben ik ook steeds meer bezig om de wereld van sprookjes deels achter me te laten en een sprong in het diepe te maken richting andere (fantastische) genres.

Klassieke muziek
Ik luister graag naar klassieke muziek.

Lezen
Lezen is één van mijn grootste hobby’s.

Meer dan Menselijk
Dit project heb ik van iemand anders overgenomen omdat hij ermee is gestopt. Het is een verhalenbundel waaraan veertien auteurs en een aantal andere personen belangeloos hebben meegewerkt. Alle opbrengsten gaan naar het autismefonds.
Het was de eerste keer dat ik de leiding had over zo’n project en eerlijk gezegd heb ik me een beetje verkeken op de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. Tegelijkertijd was het wel ontzettend leerzaam. Op de vraag of ik zoiets nog een keer zal doen zeg ik duidelijk: nee. Ik wil best een verhaal aanleveren of meedenken met de flaptekst of zo, maar ik laat de leiding liever aan iemand anders over. Ik ben niet iemand die zoiets van nature goed kan. Het was wel een mooie en leerzame ervaring.

Netheid
Ik ben erg geordend en precies. Zo heb ik op de computer een bestand staan met daarin al mijn ingezonden en/ of gepubliceerde verhalen, met kleurcodes aangegeven waar en wanneer ze zijn gepubliceerd of voor welke wedstrijd ze zijn ingestuurd. Ook vind ik het lastig om rustig te gaan zitten wanneer de keuken nog ontploft is. En op mijn werk wil ik graag overzicht hebben. Dat betekent dat ik soms eerst deels ga opruimen, om zodoende rust en overzicht in mijn hoofd te krijgen. Gelukkig lukt het mij steeds beter om de rommel te negeren.

Onafhankelijk
Ik ben graag op mezelf en kan me juist in grotere groepen erg eenzaam voelen. Door mijn pestverleden heb ik geleerd om schijt te hebben aan wat anderen van mij vinden.
P Pesten. Als kind ben ik erg gepest en op de middelbare school kwam daar seksueel misbruik door klasgenoten bij. Als kind bad ik vaak tot God of Hij me normaal wilde maken, zodat het pesten zou stoppen. Aan het eind van mijn tienerjaren was ik zo ver heen dat ik stiekem mijn wensen omtrent mijn eigen begrafenis op papier zette en plannen maakte voor hoe en wanneer ik een einde aan mijn leven zou maken. Op die bewuste dag was er een activiteit van de christelijke jeugdvereniging waar ik toen op zat. Ik besloot om daar nog een laatste keer heen te gaan. Zonder dat die persoon wist van mijn worsteling en gevoelens, vertelde een van de oudere leden mij dat wanneer ze verdrietig was, ze ging zingen. Ik besloot dat ook te doen. Op de terugweg op de fiets en ’s avonds in bed zong ik christelijke kinderliedjes. Heel zachtjes dwars door mijn tranen heen, zodat niemand mij kon horen, ik wilde niet dat iemand zich zorgen maakte om mij. Later besloot ik de zelfmoord uit te stellen omdat de verjaardagen van mijn moeder en zusje naderden en ik hen geen rotdag wilde geven. Zo kwam er telkens iets tussen en uiteindelijk ben ik weer opgekrabbeld. Al is het wel een proces geweest en heb ik echt moeten leren omgaan met mijn verleden en daaruit vloeiende onzekerheden.

Quizzen
Als er op de tv een quiz is, doe ik enthousiast mee door de antwoorden hardop te roepen, dit tot ergernis van mijn man.
R Reizen. Met mijn ouders, broer en zus (en de tweede keer was mijn toen nog vriend, maar nu man, ook mee) maakte ik twee prachtige rondreizen door de Verenigde Staten van Amerika. De eerste keer was ik zeventien en reisden we door Californië. De tweede reis, vijf jaar later, ging door het Midwesten van dit land. We hebben enorm veel mooie dingen gezien en beleefd. Een ervaring voor het leven.

Shrek 1
Deze film maakte een enorme indruk op mij. Prinses Fiona verandert iedere nacht in een groen monster, een oger. Ze vraagt zich af waarom haar dit moet overkomen en ze schaamt zich voor zichzelf, onder andere door zich letterlijk te verstoppen. Totdat ze Shrek ontmoet. Hij is dag en nacht een groene oger en de twee worden verliefd op elkaar.
Ik heb in mijn jeugd erg geworsteld met mijn autisme. Totdat ik verkering kreeg met mijn man, die ook een vorm van autisme heeft en we deze film zagen.
Als je een handicap/ beperking hebt of iets anders waar je mee worstelt, dan kun je je, net als Fiona, afvragen waarom jou dat moet overkomen. Maar misschien gebeurt het juist wel omdat je daardoor een ander beter kunt begrijpen en daardoor perfect bij hem/ haar/hen past.

Thee
Ik ben dol op een kopje thee. Ik ben dan ook erg blij met onze kokend waterkraan en de porseleinen theepot die ik van mijn man heb gekregen.

Uitspansel
Mijn vader is hoogleraar hoge energie astrofysica en waarschijnlijk daarom vind ik alles was met het heelal te maken heeft interessant.

Vouwwagen
Sinds een paar jaar hebben mijn man en ik een vouwwagen. Ik ben totaal niet opgegroeid met kamperen, maar ik zou nu niets anders meer willen. Hiervoor hadden we een enorme tent van zo’n 4 meter breed en 6 meter lang. Omdat het opzetten en afbreken nooit zonder ruzie verliep, hebben we de tent verkocht en een vouwwagen aangeschaft. Qua luxe en comfort zit het een beetje tussen een tent en een caravan in.

Wandelen
Ik hield eerst niet zo van wandelen. Als kind vond ik het ook niet leuk wanneer we verplicht mee moesten op een zondagmiddag. Maar sinds ik de Ommetje app gebruik wandel ik nagenoeg iedere lunchpauze en vaak ook op andere momenten en ik merk echt dat het mij goed doet. Al zal ik niet zo snel voor mijn plezier hele tochten gaan lopen, maar kleine stukjes doe ik nu wel graag.

Xargon
Een 2D- avonturengame dat ik vroeger op de computer speelde.

YouTube
Tijdens het maken van een legpuzzel, kleuren in een kleurboek of tijdens huishoudelijke taken luister ik graag naar een boek gerelateerde YouTube-kanaal.

Zwemmen
Ik zwem graag, het liefst in open water. Dat doe ik het hele jaar door. Gelukkig ligt De Lange Kolk halverwege werk en huis, dit is een openbare officiële zwemplek. Vooral in de avondschemer is het daar prachtig zwemmen.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *