Qreative Minds (13 sepetember 2017)

Ik werd door de meiden van Qreative Minds geïnterviewd. Mijn antwoorden op onderstaande vragen vind je ook op hun website.

Binnenkort verschijnt Het goud van de Gelaarsde Kat. Kun je in je eigen woorden vertellen waar het boek over gaat?
Het goud van de Gelaarsde Kat verschijnt op 9 december als onderdeel van BOEK10 van Godijn Publishing. Het is het los te lezen vervolg op De verdwenen prinses van Geografie. (Als je ze allebei wilt lezen raad ik wel aan om met de eerste te beginnen, vanwege spoilers.) Het goud van de Gelaarsde Kat begint 20 jaar nadat De verdwenen prinses van Geografie eindigt en volgt het leven van vier personen.

  • Een prins die over lijken gaat om koning te worden;
  • Een verschoppeling die nog een appeltje te schillen heeft met het koningshuis;
  • Een jongeman die voor straf in de Gelaarsde Kat wordt veranderd;
  • En een oude vrouw die wanhopig probeert de gevolgen van haar daden te beperken.

Een aantal personages uit De verdwenen prinses van Geografie keert weer terug. Daarnaast is er ook een aantal nieuwe personages.
Het goud van de Gelaarsde Kat is, net als De verdwenen prinses van Geografie, gebaseerd op bestaande sprookjes. Hoe zorg je ervoor dat jouw creaties niet te veel op de door anderen bedachte sprookjes lijken?
Dat is een goeie vraag! Ik geef aan sprookjes een eigen draai, door maar één of enkele dingen uit een sprookje te gebruiken. Zo zijn de zeven zussen gebaseerd op de zeven dwergen. En soms vermeng ik sprookjes en sprookjesfiguren met elkaar. Verder is het internet ook erg handig om tal van varianten op bestaande sprookjes op te zoeken.
Ben je er niet bang voor om toch een vorm van plagiaat te schrijven?
Als ik daar bang voor moet zijn, kan ik net zo goed stoppen met schrijven, want alles is al eens geschreven. Bij veruit de meeste sprookjes die ik gebruik zijn de auteursrechten allang verlopen. En soms gebruik ik alleen een verwijzing die slechts heel in de verte naar iets verwijst.
Wat was vroeger je favoriete sprookje? En welk sprookje vind je momenteel het leukst/mooist?
Mijn favoriete sprookje was Belle en het Beest, de videoband is helemaal grijsgedraaid. Gelukkig hebben we hem nu op dvd. Ik heb ook de musical gezien, prachtig! Dit sprookje spreekt mij aan omdat Belle van lezen houdt en een buitenbeetje is. Ik hou ook van lezen en voelde me vroeger ook vaak een buitenbeentje. Daarnaast heeft ze dezelfde haarkleur als ik en is ze geen hulpeloze prinses die wacht tot een prins haar komt redden.
Op dit moment vind ik Belle en het Beest nog steeds het mooiste, samen met de Leeuwenkoning. Aan die laatste heb ik ook goede herinneringen.
Wat vind jij het origineelste aan jouw boek?
Het origineelst aan mijn boeken vind ik de verschillende sprookjes die als het ware door de mixer zijn gehaald en zo met elkaar zijn vermengd en verweven.
Op wat voor momenten en plaatsen doe jij inspiratie op voor je verhaal?
Inspiratie doe ik overal op. Zo zocht ik een naam voor de man die poppenwinkel Gepetto runt, toen mijn man tv aan het kijken was. Hij keek een programma waarin ze opslagboxen veilen en een van de kopers vond toen een pop die gebruikt is in horrorfilms: Chucky. Die naam heb ik toen gekozen. Maar ook op het werk of onderweg op de fiets krijg ik ideeën.
Waar schrijf je het liefst?
Ik schrijf het liefst boven, omdat daar een vaste computer staat. Maar bij mooi weer pak ik ook weleens de laptop om in de tuin te gaan zitten. Ik moet alleen niet worden afgeleid door de radio (tenzij het instrumentaal is) of door de tv. En ik wil ook niet het idee hebben dat iemand over mijn schouder meekijkt.

Het zou leuk zijn als we nog een foto bij het interview kunnen plaatsen. Zou je een leuke foto in de bijlage kunnen voegen?
Op de foto signeer ik De verdwenen prinses van Geografie voor Hennie Enting. Zij heeft de cover van dat boek ontworpen.

Tot slot vragen wij altijd om een gouden tip. Wat heeft jou veel geholpen bij het schrijven van je boeken?
Wat mij veel heeft geholpen is veel oefenen en veel lezen. Daarnaast krijg ik via o.a. Schrijvenonline en Pumbo vaak schrijftips binnen die ik toepas op mijn boeken.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *