Bozinbeeld (16 juni 2018)

Op 16 juni 2018, zo’n half jaar na de boeklancering van Het goud van de Gelaarsde Kat, werd ik opnieuw door Bozinbeeld geïnterviewd. Dit keer over mijn ervaringen na afloop van BOEK10.

Tijdens de boeklancering van Het goud van de Gelaarsde Kat

Mijn antwoorden op onderstaande vragen staan ook op Bozinbeeld.

Boek10, de lancering van je boek. Hoe heb je die dag ervaren?
Vol spanning leefde ik toe naar 9 december. Er moest eerst een heleboel gebeuren voordat het boek gelanceerd kon worden. Maar ook toen het boek eenmaal naar de drukker was, kon ik de rust niet vinden. Want wat ging ik zeggen op dat podium? Van Elly kregen we allemaal een paar minuten om over ons boek te vertellen en ik wilde iets origineels doen. De avond ervoor heb ik alles alvast klaargelegd van wat ik mee wilde nemen. ’s Morgens was ik vroeg wakker, ontbijten en nog eens op de routeplanner kijken hoe ik moest rijden. Er was die dag sneeuw voorspeld, dus wilde ik op tijd weg. Na een lange reis arriveerde ik uiteindelijk bij Schouwburg het Park in Hoorn. Daar werd ik warm ontvangen en begroet door familie, collega-schrijvers en de mensen achter Godijn Publishing. Een deel van het programma heb ik, net als de bezoekers, meegekregen. Maar er moesten ook (auteurs)foto’s worden gemaakt en we kregen instructies over de uiteindelijke lancering. Gelukkig had ik een heel boekwerk aan instructies en toneel-opstellingen thuis uitgeprint.
Aan het eind van de middag stonden we allemaal in de coulissen te wachten, onze ingelijste poster met de boekcover in de hand. Eén voor één kwamen we op. Naarmate mijn beurt naderde, namen de zenuwen toe. Uiteindelijk zaten we met z’n tienen op een rij op een podium. Eén voor één werden we in het zonnetje gezet en kregen we de gelegenheid om iets over ons boek te vertellen. Ik koos ervoor om een aantal personages uit mijn boek Het goud van de Gelaarsde Kat te interviewen.
Na de lancering stonden we in tweetallen aan statafels, onze boekcovers prominent aanwezig. Terwijl wij een aantal recensie-exemplaren signeerden, kon het publiek in de zaal onze boeken kopen. En toen stroomden de eerste mensen met hun gekochte boeken binnen en wilden ze die laten signeren. Het was fantastisch om dat te mogen doen en te merken dat sommigen speciaal voor mij helemaal naar Hoorn zijn gekomen, waaronder twee oud-collega’s. Dankjewel daarvoor, Ingrid en Bo! Het was ook leuk om een aantal mensen nu eindelijk in het echt te ontmoeten. Aan het begin van de avond hadden mijn ouders en mijn oma nog een leuke verrassing: uit eten. En zo kwam er een einde aan deze onvergetelijke dag.
Wat waren de reacties van je achterban, zoals vrienden, familie, collega’s?
De reacties van mijn achterban waren wisselend. De meesten vonden het geweldig, ik krijg nu nog vragen over hoe het was. Sommige collega’s roepen nu al dat, als ik later beroemd ben, ze kunnen zeggen dat ze vroeger een collega van mij waren. Een enkeling is helaas niet zo enthousiast en interesseert het niet zoveel. Dat is wel jammer, maar gelukkig is het merendeel enthousiast en positief.
Hoe werd je de volgende dag wakker en kun je je gevoelens onder woorden brengen?
De volgende ochtend werd ik met een raar gevoel wakker. Ik had er maanden naar toegeleefd, er zweet, tranen, lange avonden en uren en uren typen en brainstormen ingestopt en dan ineens is het voorbij. Het voelde een beetje als de ochtend na mijn bruiloft. Je bent blij dat je zo’n mooie dag hebt gehad, maar als je de kans krijgt, zou je het graag nog eens willen beleven.
Wat voor invloed heeft de lancering gehad op jou als persoon? Zijn er dingen veranderd?
De lancering heeft mij als persoon meer zelfvertrouwen gegeven, vooral ook door de warme reacties van anderen. Het begon al lang voor de lancering. Het feit dat ik mocht meedoen aan BOEK10 gaf mij de bevestiging dat mijn werk als schrijver wel degelijk goed genoeg is om uitgegeven te worden. Nu ik in de stal van Godijn zit, krijg ik op facebook ook veel meer vriendschapsverzoeken en krijg ik veel meer zichtbaarheid. Hierdoor krijgt automatisch ook mijn eerste boek, De verdwenen prinses van Geografie, meer aandacht. Ook weet nu iedereen in mijn omgeving dat ik schrijf en is er altijd wel iemand die vraagt hoe het met mijn boeken gaat, zonder dat ik daar zelf over hoef te beginnen. Ook word ik steeds vaker door soms (bijna) onbekende mensen aangesproken die met mij als schrijver willen praten.
De Boek10 lancering is een behoorlijk traject, van de ondertekening van je contract, tot het voorstellen aan het grote publiek. Hoe heb je dit ervaren en wat was voor jou persoonlijk het meest opmerkelijke?
Het hele traject van BOEK10 heb ik als een rollercoaster ervaren. Ik heb opluchting, stress, een leeg gevoel, spanning, blijdschap, enthousiasme en plankenkoorts ervaren. Het was ontzettend gaaf om dit met nog 9 anderen te mogen doen. Vooral op de dag van de lancering was ik blij dat ik niet alleen was, maar ook eerder al, en nu nog steeds, hebben we als auteurs veel steun aan elkaar.
Wat mij persoonlijk het meeste opviel, was dat het al heel snel als één grote familie voelde, ook al waren  we allemaal onbekenden voor elkaar.
Welke mijlpalen heb je inmiddels behaald, welke bijzondere momenten wil je met ons (het publiek) delen?
Ik krijg een signeersessie in een bijzondere boekwinkel, er staat nog een signeersessie gepland en je kon op visite bij mij. Daarnaast hangt er een poster van mijn boekcover in de plaatselijke boekhandel en ligt daar een inkijk exemplaar. De recensies stromen binnen en iedereen in mijn omgeving, ook de mensen die ik nauwelijks ken, weten dat ik schrijf.
Hoe voelt het nou om een Boek10er te zijn?
Het voelt als een bijzonder voorrecht om een BOEK10er te zijn en het doet me veel minder twijfelen aan het feit dat ik goed kan schrijven.
Wat vind je de meerwaarde van het behoren tot een club van 10, Boek10 en het feit dat je nu bij de stal van een echte uitgever behoort?
De meerwaarde van BOEK10 is dat je alles samen doormaakt. Je kunt van elkaar leren, elkaar steunen, elkaar optrekken en gebruik maken van ieders netwerk. Ook krijg je als BOEK10er ontzettend veel begeleiding. Dank, Elly!
Omdat ik mijn eerste boek bij een POD-uitgever heb uitgebracht, weet ik ook hoe het is om niet bij een uitgever te zitten. Je moet in dat geval alles zelf doen en hebt geen druk van deadlines. Bij een uitgever heb je echter meer begeleiding en een team van professionals om je heen, zoals een (eind)redactie en een vormgever voor de cover. En ik merk dat auteurs die bij een uitgever zitten serieuzer worden genomen. Het heeft voor mij ook zeker deuren geopend, wat in mijn eentje waarschijnlijk niet gelukt was.
Zijn je dromen veranderd sinds Boek10 en kun je ons daar meer over vertellen?
Mijn droom om te blijven schrijven en daar ooit van te kunnen leven is door BOEK10 nog helderder geworden.
Wat zijn je volgende plannen?
Op dit moment schrijf ik aan mijn derde boek, dat als (voorlopige) titel “De stiefzus” heeft. Het speelt zich af in een dystopische wereld in de toekomst en vertelt het verhaal van Assepoester, gezien vanuit één van de stiefzussen.
Ook ben ik nu proeflezer van het tweede boek van Aaltje Blankman, dat als (voorlopige) titel “Eindelijk thuis” heeft. Haar eerste boek, Een klein beetje vertrouwen, is via deze link te koop.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *