BTW verhoging

Bij een nieuw kabinet horen ook nieuwe plannen. Eén van die plannen is de Btw-verhoging op boeken van 6 procent naar 21 procent. Voor een gemiddeld boek is dat een prijsverhoging van zo’n 2 euro. In deze huidige tijd waarin steeds minder mensen (kunnen) lezen is dat een zorgelijke ontwikkeling. Lezen verbreedt je horizon, verruimt je blik. Boeken laten je zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Het kabinet wil dezelfde Btw-verhoging ook toepassen op horeca, media, sport en cultuur. Als de plannen doorgaan moet je meer gaan betalen voor het toejuichen van de plaatselijke sportclub. Een bezoek aan de sportschool wordt duurder. Het lezen van de krant of een boek of het bezoeken van een concert is straks alleen toegankelijk voor wie zich dat financieel kan veroorloven.

Onbetaalbaar

Het betekent dat sport, kunst, cultuur en andere creativiteit voor (amateur)beoefenaars minder toegankelijk, dan wel onmogelijk wordt. Om in het voorbeeld van de boeken te blijven: mijn boek Mozaïek van Geluk kost nu €17,99. Als het boek bij de blauwe bolle wordt gekocht, houd ik daar momenteel minder dan een euro aan over. Via de lokale boekhandel iets minder dan anderhalve euro. Wanneer ik de Btw-verhoging in mijn prijs doorbereken, gaat mijn boek straks zo’n 20 euro kosten. De verhoging niet doorberekenen betekent een negatieve winst.

Ditzelfde probleem hebben straks ook horeca, sportclubs, toneelverenigingen, (lokale) kranten en andere partijen uit de kunst, cultuur en sportsector. Straks is dat alleen nog toegankelijk voor de rijke elite. Krijgen we een land vol met vadsige mensen die gezapig alles tot zich nemen wat hen wordt gevoerd. Dan kan hen werkelijk alles worden wijsgemaakt, want kritisch denken is er dankzij de uitgeklede kunst en cultuursector niet meer bij. Kunnen ze er ook niet over nadenken dat een weekendje weg wel lekker is, omdat hen immers wordt wijsgemaakt dat ze het beste thuis op de bank kunnen blijven zitten omdat ze daar alleen veilig zijn voor de invasie van de groene marsmannetjes die door H.G. Wells zijn uitgenodigd. Nu nog de vraag of die marsmannetjes zelf de Btw-verhoging gaan betalen…

Boekenprijs: 21% btw, een waardeloos idee | Hebban.nl

Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In ruil voor een wens

Met collega-auteur Nel Goudriaan deed ik aan boekenruil. We hebben elk een boek van de ander gelezen.
Verder publiceerde Out Of This World weer een verhaal van mij en ben ik gevraagd voor een detective.

Lees verder

Gelukkig nieuwjaar in drie woorden

Gelukkig 2024!
Er verschenen mooie recensies van Welkom in de broeikaswereld, ik behaalde de eerste plaats met een verhalenwedstrijd en ik doe dit jaar mee aan de ESFS Awards.

Lees verder

De A van interview en frequentie

Er verscheen een ABC-tje met mij en een interview op Out Of This World. Ook schreef ik een bijzonder 3-woorden verhaal.

Lees verder