Kerstinterview op Bookstamel (8 december 2022)

Op 8 december 2022 verscheen er een Kerstinterview van mij op Bookstamel.
Melanie Hoogvliet, de beheerder van Bookstamel, heeft mij vaker geïnterviewd. Ook las en recenseerde zij Het goud van de Gelaarsde Kat. Daarnaast is op Bookstamel mijn korte verhaal Slendaf gepubliceerd.

Wat is je favoriete herinnering aan Kerstmis?
Mijn favoriete herinnering aan Kerstmis is dat we met het hele gezin bij elkaar zijn. Luisteren naar het Kerstverhaal uit de Bijbel en daarna liederen zingen als Stille nacht en Komt allen tezamen. Vroeger vond ik dat zingen vreselijk, vooral omdat het een verplicht karakter had en ik van mezelf vond dat ik niet kon zingen. Na het zingen werd er een Kerstverhaal voor gelezen. Soms uit een Kerstverhalenboek die we thuis hadden, soms kwam het boek uit de bibliotheek. Altijd van te voren met zorg uitgezocht, en passend bij onze leeftijden. Tijdens het luisteren kregen we warme chocolademelk met een grote koek of een stuk banketspijs.
En na afloop met elkaar fonduen. Er waren ook jaren dat we een heus kerstmenu hadden, compleet met menukaart. Altijd werd de tafel mooi gedekt met het zondagse servies en alles in mooie dekschalen en in kommen. Met op de achtergrond steevast een cd met Kerstmuziek.

Hebben jullie in de familie een Kersttraditie?
Eigenlijk heb ik die vraag hierboven al een beetje beantwoord. Tegenwoordig hebben we geen Kersttradities meer. Wel proberen we rondom Kerst altijd naar de wederzijdse (groot)ouders te gaan, maar we waken ervoor dat we beide dagen de hele dag van huis zijn.
Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?
Mijn ideale kerst is dat we met de familie bij elkaar zijn in een huisje en het samen gezellig hebben.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?
Ik koester warme herinneringen aan fonduen, maar je maakt me met Kerst net zo goed blij met iets simpels als soep uit blik. Zolang ik maar samen ben met mijn man (en als er andere familieleden of vrienden bij zijn is dat nog beter), smaakt elk gerecht hemels.
Wijlen mijn oma, die in de Tweede Wereldoorlog een jong gezin had, vond aardappels met rollade en wortels en doperwten uit een pot al een waar feestmaal. Je hebt immers te eten, je bent samen met je dierbaren, je hebt een dak boven je hoofd, dus wat wil je nog meer? Geniet van de kleine dingen, dan smaakt ieder gerecht alsof het uit een sterrenrestaurant komt.

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?
Wij hebben rode, witte en zilveren ballen. Welke kleur(en) er dit jaar in zullen hangen weet ik nog niet. (Ik heb dit stukje in september getypt.) Ik beslis dat pas op het moment dat de doos met Kerstspullen van zolder wordt gehaald.

Waar denk je als eerste aan bij het woord Kerstmis?
Aan de geboorte van Jezus, de Zoon van God, dat hij als baby naar de aarde kwam om ons te redden. Daarna aan samenzijn met je dierbaren. Maar ook aan vreten op aarde, want als je de volle winkelwagens ziet in die dagen dan denk ik soms dat voor sommigen Kerst is gereduceerd tot heel veel eten.

Verstuur jij nog Kerstkaarten met de post?
Ja, ik verstuur iedere jaar handgeschreven Kerstkaarten met de post. Ik ga daar echt even voor zitten. Voor het gemak koop ik altijd kaarten waar geen jaartal op staat, maar wel een tekst als “prettige feestdagen.” Bij een aantal mensen zet ik er, naast onze namen, ook een persoonlijke tekst bij.

Wat is jouw Kerstwens?
Ik kan heel cliché kiezen voor Vrede op aarde. Of dat al mijn dierbaren nog lang gezond blijven en zo. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Ik ben nu heel gelukkig met mijn leven. Als ik toch iets moet noemen, dan hoop ik dat mijn man en ik met Kerst opnieuw zwanger zijn en dat het dit keer wel goed mag gaan.

In welk land zou je wel eens Kerstmis willen vieren?
Ik zou wel eens Kerstmis willen vieren in Zweden, en dan specifiek in Idre Fjäll in de provincie Dalarna. Hier hebben mijn man en ik elkaar ontmoet.

Wat is je favoriete Kerstlied?
Mijn favoriete Kerstlied is het Ere zij God. Vooral wanneer dat in een volle kerk gezongen wordt, waarbij iedereen staat en een organist die alle registers opentrekt en met een paar blaasinstrumenten erbij.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!
Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?
Oe, dan moet ik diep nadenken. Ik denk dan toch het verhaal uit Lucas 2, en dan in de oude vertaling: “En het geschiedde in die dagen dat…”
Als het een gewoon boek moet zijn, dan ga ik voor Sporen in de sneeuw van Patricia St. John. Dat verhaal speelt zich af in Zwitserland en gaat over Lucien, een jongen die jaloers is op zijn klasgenoot Annette. Op een dag loopt één van zijn plagerijen onbedoeld uit de hand, waardoor Annettes broertje, die bij iedereen geliefd is, gewond raakt. Annette vertelt aan iedereen hoe gemeen Lucien is, waardoor hij door iedereen wordt vermeden en steeds eenzamer wordt. Het is een boek over de macht van wraak en niet willen vergeven tegenover hoe je kunt genezen als je die dingen loslaat.

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven?
Ik geef graag boekentips aan anderen en leen ook geregeld boeken uit, maar ik doe zoiets echt persoonlijk. Iedereen is anders en vindt wat anders leuk. Als ik echt een algemene tip moet geven: koop een boek van een Nederlandse of Vlaamse auteur en dan bij voorkeur van iemand die (nog) niet zo bekend is.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?
Wat er van mij in een echt Kerstverhaal niet mag ontbreken is een goede afloop en een moraal.

Zou jezelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven? Of
Kun je in het kort vertellen waar jou kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten gaan lezen?
Ik heb ooit wel eens meegedaan aan een Kerstverhalen wedstrijd, geen idee meer waar dat verhaal precies over ging. Misschien dat ik in de toekomst een Kerstverhaal schrijf, maar op dit moment heb ik daar geen plannen voor.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *