Hoe ontstond Mozaïek van Geluk?

Lees over het ontstaan van Mozaïek van Geluk

Van 26 juni 2020 t/m 29 januari 2021 blogde ik iedere vrijdag over het schrijfproces rondom de fairytale fantasy mozaïekroman Mozaïek van Geluk. Juist dat schrijven kwam in het nauw door al het bloggen, omdat ik dit deed naast de blogs die ik op dinsdag had en tal van andere activiteiten. Daarom besloot ik om te stoppen met de vrijdagblogs en nieuws over Mozaïek van Geluk met de dinsdagblogs te delen.

In één van die blogs

vertelde ik dat Het vreugdemaal, een mix tussen De prinses die niet kan lachen vs. De drie biggen, het begin vormde van deze mozaïekroman en dat dit verhaal meerdere los te lezen vervolgen kreeg, die samen een groter verhaal vormen. Dit grotere verhaal is een belangrijke verhaallijn van Mozaïek van Geluk.

Een andere blog

ging over mijn poging om het verhaal van Sneeuwwitje op rijm te zetten. Dat deed ik voor een wedstrijd van Schrijverspunt en Keytree Uitgeverij, die uiteindelijk resulteerde in de verhalenbundel En ze leefden nog lang en…
Ik besloot om hiervoor het sprookje van Sneeuwwitje als uitgangspunt te nemen, maar dan vanuit het perspectief van de toverspiegel. Ook besloot ik het verhaal op rijm te schrijven.
Na 17 coupletten was ik pas bij het gedeelte dat de jager Sneeuwwitje moest doden. Op deze manier ging het veel te lang worden. Ik besloot om het verhaal niet meer op rijm te doen, maar vanuit de tweede persoon te schrijven. De uiteindelijke versie van dit verhaal is opgenomen in Mozaïek van Geluk.

Ook vroeg ik op welke volgorde

ik de verhalen in het boek moest plaatsen. Mozaïek van Geluk begon namelijk als een verhalenbundel. Pas later besloot ik om alle losse verhalen met elkaar te verweven tot één groter verhaal. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. 
Sommige verhalen hoefden alleen verplaatst te worden of hadden slechts kleine aanpassingen nodig. Voor andere verhalen was het ingewikkelder. Zo ontbrak er middenin het uiteindelijke boek nog een cruciaal verhaal dat alles ervoor en erna met elkaar verbindt. Een verhaal dat ik toen nog moest schrijven.

Een andere uitdaging

had ik met de cover. Ik had toen als basis voor de cover een afbeelding van een kasteel met op de voorgrond een spinnenweb. Dat spinnenweb wilde ik in het boek laten terugkomen, maar hoe?
De oplossing was uiteindelijk eenvoudig:
Eén van de verhalen draait om Assepoester en de Rattenvanger van Hamelen. (Wie de verhalenbundel Aangenaam heeft gelezen, weet dat daar ook een verhaal van mij in staat dat draait om die twee sprookjes. Het zijn echter twee verschillende verhalen.) Ik besloot simpelweg om de ratten te vervangen door spinnen en van de rattenvanger een spinnenjager te maken. Op die manier kon ik ook gelijk iets doen met de dubbele betekenis van Hooiwagen.

Na enige tijd had ik een lijst met sprookjes

die in Mozaïek van Geluk verwerkt zijn. Dit zijn niet alle sprookjes.

Sneeuwwitje
De prinses die niet kon lachen
De drie kleine biggen
De kikkerprins
Doornroosje
Hans en Grietje
Pinokkio
De rattenvanger van Hamelen
Assepoester

Een eenvoudige kikker

zorgde er voor dat het manuscript van Mozaïek van Geluk een grote schuifpuzzel werd.
Dit verhaal had ik eerst aan het eind van het boek gepland. Dit voelde een beetje gekunsteld, alsof het er tussen gepropt was. Met een paar aanpassingen paste dit verhaal perfect na één van de verhalen over De prinses die niet kan lachen vs. De drie biggen.
Het probleem was dat hierdoor de volgorde van alle andere verhalen niet meer klopte. Ik ben een hele tijd aan het schuiven geweest om alles weer passend te krijgen.
Uiteindelijk resulteerde dit in meer overzicht over welke verhalen nog ontbraken om het geheel tot een afgerond boek te kunnen maken.

Om overzicht te houden

maakte ik een apart bestand waarin ik van alles noteerde:

  1. Het vreugdemaal
  2. De spinnenjager
  3. De poppenjongen
  4. Het hoofd van de raadgever
  5. ???
  6. Het geschenk van de snoepjes
  7. Kikkerdialogen
  8. De droomprins
  9. ???
  10. Coq au vin
  11. De toverspiegel
  12. Het perspectief van een spiegel
  • Iets doen met Wout uit 2 (die eerst … en later weer) en Roos die in …
  • Roos moet na 6 nog verder.
  • Tussen 6 en 11 vindt … een … bij de … uit 6 en …
  • Is Roos …?
  • Na 12: … met …?

Shuirontje

  • Alle namen in dit land hebben iets met de natuur te maken
  • koning Robin
  • zonen prins Storm en prins Wolf
  • stiefmoeder van …: Margriet
  • stiefzussen van …: Madelief en Melodie
  • stiefmoeder Margriet uit 2 (de spinnenjager) is dezelfde als in … en 11 (de toverspiegel)

Romangeen

Land nog onbekend

  • Heks uit 6 is …
  1. Assepoester vs. de rattenvanger (spinnenvanger) van Hamelen.
  2. Pinokkio.
  3. De prinses wil…
  4. Prins Storm bezoekt de …
  5. Hans en Grietje. Werkt zij samen met …?
  6. De kikkerprins
  7. De prinses is …. Als ze … ziet, denkt ze dat zij …
  8. Doordat … in … kan zij …
  9. De prinses trouwt met …
  10. De koning besluit om … Omdat … moet … met …
  11. De prinses die …

Ik hield een wedstrijd

Waarin je een naam kon verzinnen voor de prinses en de koning. Deze namen zou ik dan gebruiken in mijn boek en de bedenkers van die namen zouden dan in het dankwoord vermeld worden. Uit alle inzendingen koos ik

Koning Archibald (ingezonden door Stef Knops)
Prinses Faeline (ingezonden door Saskia Jacobs- Labree)

Hoe is de titel tot stand gekomen?

Over de titel heb ik lang nagedacht, want hoe verzin je een titel voor een bundel samenhangende verhalen? Na wat nadenken bracht ik de mogelijkheden terug tot twee, of eigenlijk vier, titels.

  • Mozaïek van (on)geluk
  • (on)geluk in X verhalen (waarbij de X staat voor het aantal verhalen)

Lang twijfelde ik over het toevoegen van (on) en uiteindelijk heb ik dat weggelaten. Maar welke van de twee overig gebleven titels moest ik kiezen? Ik dacht zelfs over het maken van een poll. Gaandeweg kreeg ik echter steeds meer een positief gevoel bij Mozaïek van Geluk, terwijl de andere mij steeds minder deed. Hierdoor is de definitieve keuze gevallen op Mozaïek van Geluk.

Eén verhaal heeft de meest ingrijpende wijzigingen ondergaan

Het begon als een door mij geschreven hertelling over Hans en Grietje, dat gepubliceerd was op een niet meer bestaande site. In mijn versie heetten de kinderen Hanke en Gretl en waren het twee meisjes.
In de versie voor Mozaïek van Geluk werden hun namen uiteindelijk veranderd in Hazel en Zwaantje en werd Hazel een jongen. Nog later werden hun rollen omgedraaid. Hazel werd de oudste, in plaats van de jongste. Overal waar Zwaantje stond, kwam de naam van Hazel te staan en omgekeerd. Dit betekende dat ik ook alle persoonsvormen moest aanpassen. Volg je het nog?
Nog later vond ik dat het voor het verhaal, en voor de samenhang met de rest van het boek, beter was om Hazel en Zwaantje ruim tien jaar ouder te maken, wat ook weer ingrijpende gevolgen had. Van het oorspronkelijke verhaal bleef weinig over, maar wie het sprookje van Hans en Grietje kent, zal zeker nog elementen daaruit herkennen, waaronder het beroemde huisje van de heks.

Hoe noem je een koninkrijk?

Met deze vraag worstelde ik lange tijd. In Mozaïek van Geluk komen namelijk twee koninkrijken voor. Ik kon ze Geografie en Topografie noemen, de landen uit mijn boeken De verdwenen prinses van Geografie en Het goud van de Gelaarsde Kat. Ik besloot dat niet te doen, omdat Mozaïek van Geluk een op zichzelf staand boek is. Wel hebben personages uit mijn eerdere boeken een gastrol.
Uiteindelijk besloot ik om voor de twee koninkrijken twee anagrammen te gebruiken.

Achterflaptekst schrijven

Hiervoor deed ik meerdere pogingen:

  • (on)gelukkig in de liefde zijn
    Er was eens een prinses die niet meer lachte. Wie dat kon veranderen, mocht met haar trouwen…
    Met wie moet prinses Faeline trouwen als meerdere personen daarin slagen? Wat gebeurt er wanneer ze na de bruiloft opnieuw ongelukkig wordt? Durft er nog iemand haar te huwen als de ene na de andere echtgenoot om het leven komt?
  • (on)gelukkig in de liefde zijn
    Sinds het vertrek van de vorige raadgever is prinses Faeline depressief. De wanhopige koning besluit dat wie zijn dochter weer laat lachen, met haar mag trouwen. Dit lukt meerdere personen en als de bruidegom gekozen is, lijkt de prinses voor even gelukkig. Totdat haar echtgenoot om het leven komt en ze opnieuw depressief wordt. Aan de nieuwe raadgever de taak om iemand te vinden die de prinses gelukkig kan maken en met haar mag trouwen.
    Door het overlijden van de ene na de andere echtgenoot wordt deze zoektocht steeds ingewikkelder. Het leven van de raadgever staat op het spel, maar hij kan zijn taak ook gebruiken om zelf koning te worden.
    Prinses Faeline maakt zich intussen om heel andere dingen druk. Ze is niet tevreden over haar uiterlijk en ze zit verstrikt in het web van haar boze stiefmoeder. Een stiefmoeder die ook de macht heeft om haar te verlossen van de bemoeizuchtige raadgever.

  • Door het vertrek van de vorige raadgever verdween alle vreugde uit het leven van prinses Faeline en ze wil niets liever dan herenigd worden en trouwen. De kans op een weerzien met haar geliefde wordt steeds kleiner en koning Archibald weigert om nog langer te wachten. Er moet een troonopvolger komen, dus zijn dochter zal trouwen. Degene die haar weer laat lachen wordt de gelukkige. Aan de nieuwe raadgever de taak om deze persoon te vinden.
    Er blijken meerdere kandidaten te zijn en de raadgever moet gruwelijke keuzes maken. Wanneer de nieuwe echtgenoot van de prinses onder verdachte omstandigheden sterft, wordt er opnieuw een wedstrijd uitgeschreven. Maar is er iemand dapper genoeg om met prinses Faeline te durven trouwen?
  • Sinds de verdwijning van haar geliefde is prinses Faeline ongelukkig. Wie haar laat lachen, mag met haar trouwen. Dit brengt de koning in een lastige positie. Kan er zo een geschikte troonopvolger komen? Misschien is het beter als zijn dochter met een ander trouwt.
    Beleef in deze mozaïekroman de zoektocht van koning Archibald en ontdek hoe prinses Faeline en haar geliefde elkaar opnieuw ontmoetten. Dit door middel van verhalen, limericks, een pamflet en meer.
    Drink tijdens het lezen niet te veel kamillethee, anders zal jij misschien ook verdwijnen…

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *