Alice houdt in de broeikaswereld een grote schoonmaak

Korte verhalen

Er verschenen weer een aantal korte verhalen van mij:

 • Voor Out Of This World schreef ik Specimen Honja. Dit verhaal is gebaseerd op de woorden Verdriet, Zonnesteek, Jubileum die Johan Klein Haneveld koos in de facebookgroep Maxi Mini Bieb Aurora.
 • Op Hier in Salland verscheen het korte verhaal Ursula’s kindje. Ook dit verhaal ontstond in de facebookgroep Maxi Mini Bieb Aurora. Het is gebaseerd op de woorden Bakfiets, Ballerina, Voetbal, die Ursula Visser bedacht.

Spookverhalenbundel

Ik ben gevraagd om mee te werken aan de spookverhalenbundel Bang voor spoken?, die wordt samengesteld door Finn Audenaert. De bundel staat gepland voor 2024 en wordt uitgegeven door Poespa Producties.
Ik was druk bezig met het schrijven van een verhaal voor deze bundel. Dit keer in een vertelvorm die ik nog niet eerder heb gebruikt: namelijk de spelregels van een fictief bordspel. Uiteraard spelen de hoofdpersonen dit spelletje. Toen het verhaal in de basis klaar was, stuurde ik het naar een proeflezer. Deze gaf me hele goede feedback en als dank heb ik een personage naar haar vernoemd. Hoewel de feedback is verwerkt, is het verhaal nog niet af. Ik vraag me nu namelijk sterk af of de vertelvorm die ik heb gekozen, wel geschikt is voor een verhaal.
Omdat de deadline voor het insturen naderde, heb ik een ander verhaal ingestuurd. Dat verhaal is gebaseerd op de bekende 3-woorden verhalen uit de groep Maxi Mini Bieb Aurora. Hierbij kun je als lezer 3 willekeurige woorden opgeven, waarna de Auteur van de Maand probeert om daar een kort verhaal mee te schrijven. Het verhaal dat ik nu heb ingestuurd voor deze spookverhalenbundel is gebaseerd op Thuiszorgmedewerker, Hond, Vakantiehuisje. Deze woorden zijn bedacht door Wijna Wagenaar.
En het originele verhaal voor de spookverhalenbundel? Die vindt vast nog wel een bestemming.

Hier kun je een aantal andere 3-woorden verhalen lezen die ik schreef.

Welkom in de Broeikaswereld

Op 2 september verscheen de klimaatbundel Welkom in de Broeikaswereld. Voor deze bundel schreven 27 Nederlandstalige sciencefiction auteurs een verhaal rondom het thema klimaatverandering. Het verhaal dat ik hiervoor schreef heet Brieven der voorvaderen. Het is niet echt een verhaal, maar eerder een serie poëtische stukjes, geïnspireerd door verschillende Bijbelverhalen. Met dit boek hopen we mensen bewust te maken van de ernst van de klimaatverandering.
Welkom in de Broeikaswereld is voor €22,95 te koop bij iedere (online) boekhandel. Of bestel het rechtstreeks bij Uitgeverij Macc.

Wist je dat de verhalenbundel Voorbij de storm ook over dit thema gaat?

SF-auteurs voor het klimaat

Warmterecords sneuvelen elk jaar opnieuw, bosbranden breiden zich uit en de voedselvoorziening dreigt te bezwijken. Ondertussen gaat de winning van fossiele brandstoffen door en arresteert de politie jongeren die daartegen protesteren. 

Maakt de mensheid deze planeet voor zichzelf en andere soorten onleefbaar? Of zijn er paden die naar een betere toekomst leiden? 

27 Nederlandstalige SF-schrijvers leiden je rond in de broeikaswereld!

Alice in Wonderland

Een andere bundel waar ik voor gevraagd ben is er eentje met het thema Alice in Wonderland. Ook deze wordt samengesteld door Finn Audenaert en uitgegeven door Poespa Producties. De planning is ergens in 2025, dus dat duurt nog even. Ondanks dat is mijn verhaal voor deze bundel weken geleden al ingestuurd. Ik had inspiratie en ben gaan schrijven. Je kunt maar beter op tijd zijn, toch? En nu hoef ik me daar niet meer druk om te maken.
Ook voor dit verhaal koos ik een unieke vertelvorm, die ik eveneens nog niet eerder heb gebruikt. Welke dat is? Dat houd ik nog even geheim. Wel kan ik vertellen dat er verwijzingen inzitten naar het originele Alice in Wonderland verhaal én naar verhalen van mijzelf.

Grote schoonmaak

De afgelopen periode was ik bezig met het opschonen van mijn website. Het begon met de webspace. Ik heb daar alle bestanden die nul bytes groot waren, verwijderd. Daarna verwijderde ik ook alle dubbele bestanden. Ik had namelijk een heleboel afbeeldingen dubbel in mijn webspace staan. Sommige zelfs vier of vijf keer. Ik heb steeds het grootste bestand gehouden en de rest weggegooid. Want waarom hetzelfde bestand meerdere keren bewaren?
Daar kwam ik algauw achter toen ik mijn website weer bezocht. Daar waren opeens een heleboel afbeeldingen met een zogenaamd leeg alt-attribuut. Dat betekent dat op die plek ooit een afbeelding heeft gestaan, maar dat die nu niet meer te vinden is. Logisch ook, want ik had die immers digitaal weggegooid.
Ik ben daarop één voor één al mijn pagina’s en berichten langs gegaan om de ontbrekende afbeeldingen weer toe te voegen. Ik was al een tijdje van plan om mijn website anders in te richten, dus ik heb maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt.
Helaas bleek dat niet te werken. Zodra ik de browser sloot, verdwenen de toegevoegde afbeeldingen ook weer. Het gekke was ook dat op de mobiele versie van mijn site meer lege alt-attributen waren dan op de desktop versie.
Iemand op Facebook wist de oplossing. Ik moest de afbeeldingen die hoorden bij de lege alt-attributen verwijderen en ze daarna opnieuw toevoegen onder een andere bestandsnaam. En dat heeft gelukkig gewerkt, al was het wel veel gedoe.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

2 thoughts on “Alice houdt in de broeikaswereld een grote schoonmaak

 1. Wat ben jij een kanjer als schrijfster,
  Liesbeth.
  Jij bereikt steeds weer nieuwe mooie dingen met schrijven.
  Daar mag jij trots op zijn!

  Suzanne van den Buijs

 2. Wat een mooie grote eer dat jij gevraagd bent om een verhaal te schrijven voor het verhalenbundel Bang voor spoken? En ook een mooie grote eer dat jij gevraagd ben voor de thema verhalenbundel over Alice in Wonderland!

  Suzanne van den Buijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BTW verhoging

Het kabinet wil de BTW op sport, horeca, kunst en cultuur verhogen naar 21%. Dit maakt het onbetaalbaar en zorgt voor een verarmde samenleving.

Lees verder

In ruil voor een wens

Met collega-auteur Nel Goudriaan deed ik aan boekenruil. We hebben elk een boek van de ander gelezen.
Verder publiceerde Out Of This World weer een verhaal van mij en ben ik gevraagd voor een detective.

Lees verder

Gelukkig nieuwjaar in drie woorden

Gelukkig 2024!
Er verschenen mooie recensies van Welkom in de broeikaswereld, ik behaalde de eerste plaats met een verhalenwedstrijd en ik doe dit jaar mee aan de ESFS Awards.

Lees verder