Workshop creatief schrijven

Hoe schrijf je een kort verhaal? Dat vertelde schrijfdocent Job Creyghton op woensdag 22 mei in het Holstohus in Olst. Een tiental deelnemers volgde deze workshop, aangeboden door ut Huus en de provincie Overijssel. Vooraf moesten we een kort verhaal schrijven over een misverstand. Tijdens de workshop kregen we handvatten om dit verhaal beter te maken. Aaltje Blankman (auteur van “Een klein beetje vertrouwen“) en ikzelf (Liesbeth Jochemsen) vertellen hoe dat was.

Aaltje

Woensdag 22 mei ben ik naar een schrijfworkshop geweest in het kader van een verhalenwedstrijd. Het was een leerzame avond. Door de tips ga ik kritischer kijken naar hoe ik iets heb opgeschreven en pas stukken aan. Ik heb vooral van het stuk over de basis van een verhaal veel opgestoken, welke elementen zijn er en hoe uitgebreid komen ze aan bod (zijn het lange of korte stukken, of iets er tussenin). Het belangrijkste wat ik heb geleerd is niet bang te zijn om iets op te schrijven, gewoon te doen en vooral niet te lang wachten als ik een idee heb. Dat laatste blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, ideeën komen bij mij meestal op een moment dat ik geen pen en papier in wat voor vorm dan ook bij de hand heb, of het echt niet uitkomt om even snel iets op te schrijven.
Soms bleken de tips te gaan over iets wat ik al (probeer te) doe(n), zoals uit de context laten blijken wie iets zegt. Het is leuk om op die manier een bevestiging te krijgen dat ik op de goede weg ben wat betreft schrijven.

Liesbeth

Creyghton vertelde enthousiast en nam voor iedere vraag de tijd. We kregen verschillende schrijfopdrachten zoals “beschrijf de weg van huis naar hier”. We moesten ook doen alsof er onderweg iets spannends gebeurde en een keer alsof er onderweg iets grappigs plaatsvond. Na iedere schrijfopdracht werden een aantal stukjes voorgelezen en vertelde Creyghton hoe de tekst verbeterd kon worden. Een andere leerzame opdracht was een profielschets maken van een personage; dus uiterlijk, karakter, wereldbeeld, opleiding, enzovoort. Door een personage heel goed te kennen, kun je een verhaal naar een hoger niveau tillen.
We leerden over de drie elementen in een verhaal: actie, beschrijving en dialoog; over hoe je gebeurtenissen uit het dagelijks leven kunt gebruiken voor je verhaal en over het verschil tussen creativiteit en techniek.
De workshop was bedoeld voor amateurschrijvers. Met twee boeken op mijn naam en een plek in drie verhalenbundels (meer op komst) behoor ik wellicht niet meer tot de doelgroep. Veel van wat Cretghton vertelde, wist ik al. Ondanks dat heb ik toch iets geleerd: dat je een alinea het beste met het spannendste kunt beginnen, zo wordt het saaie interessanter. Deze tip ga ik zeker toepassen!
In het kader van zelfpromotie had ik twee van mijn boeken meegenomen. Een aantal mensen hebben deze opgepakt en doorgebladerd en iemand wilde het adres van deze website weten. Wie weet levert het wat op. Ik heb in ieder geval weer volop zin om te blijven schrijven.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In ruil voor een wens

Met collega-auteur Nel Goudriaan deed ik aan boekenruil. We hebben elk een boek van de ander gelezen.
Verder publiceerde Out Of This World weer een verhaal van mij en ben ik gevraagd voor een detective.

Lees verder

Gelukkig nieuwjaar in drie woorden

Gelukkig 2024!
Er verschenen mooie recensies van Welkom in de broeikaswereld, ik behaalde de eerste plaats met een verhalenwedstrijd en ik doe dit jaar mee aan de ESFS Awards.

Lees verder

De A van interview en frequentie

Er verscheen een ABC-tje met mij en een interview op Out Of This World. Ook schreef ik een bijzonder 3-woorden verhaal.

Lees verder