Schrijfavonturen maart 2021

Aanbiedingspektakel


Op de facebook van Godijn Publishing is van 31 maart t/m 2 april weer een aanbiedingspektakel. Dat betekent heel veel korting op heel veel toffe boeken! Dus houd die dagen zeker hun facebook in de gaten en wie weet scoor jij heel voordelig Het goud van de Gelaarsde Kat of een verhalenbundel met daarin één van mijn verhalen! Of natuurlijk één of meerdere andere toffe boeken van Godijn Publishing!

Tweeluik of niet?

Deze maand deed ik mee aan de verhalenwedstrijd Beste verhaal uit de Sallandse IJsselstreek, georganiseerd door Kunst en Cultuur Olst-Wijhe. Tussendoor kreeg ik nog een attente e-mail van hen, waarin ze alle deelnemers bedankten voor hun creativiteit en diversiteit. Super leuk!
De bedoeling bij deze wedstrijd was om een verhaal te schrijven waarin een relatie met de Sallandse IJsselstreek voorkomt. Ik besloot om een verhaal te schrijven rondom Het kruis op de Eikelhof, een zandstenen zoenkruis dat ook het onderwerp was in Versteende Verlangens, één van mijn inzendingen voor Nevelkinderen. (Mijn andere inzending, N.O.A.C.H. heeft de bundel Nevelkinderen gehaald.) Mijn bedoeling was om een vervolg te schrijven op dit eerdere verhaal, waarbij beide verhalen ook goed los te lezen zijn. Een soort tweeluik dus.
Toen het af was, stuurde ik het naar een proeflezer, ook al was ik er nog niet tevreden over. Zij had terecht commentaar en lang heb ik het verhaal laten liggen. Ik wist dat het anders moest, maar kon er niet precies de vinger op leggen. Toen de deadline naderde, ben ik er toch weer voor gaan zitten. Ik heb een aantal dingen aangepast en op het laatst de hoofdpersoon van geslacht laten veranderen. Over de titel moest ik nog even nadenken. Uiteindelijk kwam ik bij het ophangen van de was op de titel Opgericht en die past perfect vind ik. (Dus als je eens geen inspiratie hebt, ga de was ophangen.) Het nadeel is dat Opgericht nu geen tweeluik meer vormt met Versteende Verlangens omdat beide verhalen een element bevatten dat tegenstrijdig is met het andere verhaal.
Als Mozaïek van Geluk af is, wil ik gaan werken aan een verhalenbundel met allemaal lokale legendes en verhalen. Over hoe lokaal dat is, denk ik nog na. Opgericht en Versteende Verlangens komen er in ieder geval in.

Meer dan menselijk en nog een gaaf project

Voor die tijd, of tussendoor, werk ik aan een andere verhalenbundel, getiteld Meer dan menselijk. Dit is een gezamenlijk project van o.a. auteurs, boekbloggers en redacteuren waarbij de opbrengst naar het autismefonds gaat. Omdat ik zelf autisme heb, wil ik hier graag aan meewerken. Ik was hier al aan begonnen, maar wil eerst de prioriteit leggen bij Mozaïek van Geluk.
Meer dan menselijk begon voor mij als gewone deelnemer, dus alleen een verhaal insturen. Algauw hadden ik en anderen het idee dat dit project boven het hoofd groeide van degene die het oorspronkelijk organiseerde. Uiteindelijk is zij gestopt en heb ik de leiding van haar overgenomen. In het begin was dat best wel wennen. Zo moesten we bijvoorbeeld op zoek naar een andere titel (de originele titel wilde ze graag voor zichzelf houden) en ontstond er een levendige discussie over welke titel nou het meest geschikt was. Aan mij de taak om de knoop door te hakken. Normaal laat ik dat soort beslissingen aan anderen over. Om dit nu allemaal zelf te moeten doen, is een goede leerschool en gelukkig heb ik een team van enthousiaste mensen die allemaal het beste willen voor Meer dan menselijk.
Ook vroeg Johan Klein Haneveld mij of ik mee wil doen aan een schrijfproject van fantasy en sciencefictionschrijvers, maar daarover later meer. Hij was ook de initiatiefnemer van Voorbij de storm.

Bijna dagelijks

Behalve deze projecten zijn er ook een aantal verhalenwedstrijden waar ik graag aan mee wil doen. Onder andere de nieuwe fantasy/ sciencefiction wedstrijd van Godijn Publishing en de wedstrijd Wie heeft het gedaan? van 18.02 Publishing. Om hier allemaal tijd voor te maken, heb ik een aantal dingen moeten veranderen/ schrappen.
Voorheen had ik op bijna iedere dag van de week wel een item op mijn socials:

 • Maandag: een item over Mozaïek van Geluk
 • Dinsdag: een blog op deze site
 • Woensdag: een item over Mozaïek van Geluk
 • Vrijdag: een blog over Mozaïek van Geluk
 • Zaterdag en zondag: Boek in het Spotlicht

Zoals je ziet was dat best veel, zeker omdat ik ook nog moderator ben in het Godijn Publishing Boekencafé. Omdat de items op maandag en woensdag al waren ingepland, heb ik die gewoon laten aflopen. De blog op dinsdag is een maandelijkse blog geworden, met op de andere dinsdagen andere items. De vrijdag blog is geheel gestopt, als ik nu nieuws heb over Mozaïek van Geluk, deel ik dat met de dinsdagblog. Wel kun je hier de hoogtepunten uit deze blogs teruglezen. Boek in het Spotlicht was ook een aflopende serie en is nu weer voorbij. Misschien dat daar in de toekomst een nieuwe ronde van komt.
Ik houd nu dus alleen de dinsdag over, maar op de “gewone” blogs na, heb ik t/m november alles al ingepland en sommige items zelfs al t/m februari 2022. Dit geeft mij ontzettend veel rust en nu heb ik meer tijd om te schrijven.

Leeservaring

Naast al dat schrijven, las ik zelf ook boeken van anderen. Zo las ik de young adult fairytale fantasy De tranen van de eenhoorn van Ronald van Assen.

Op dit moment ligt mijn aandacht vooral bij het afronden van het manuscript van Mozaïek van Geluk. De meeste verhalen zijn nu af. Er is nog één verhaal dat ik moet herschrijven en dan verwacht ik nog één of twee verhalen nodig te hebben om het boek af te ronden. Tussendoor ben ik een nieuw boek van Ria Smit aan het proeflezen. Ik heb destijds erg genoten van haar boek De stem van Lena.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

3 thoughts on “Schrijfavonturen maart 2021

 1. Super fijn dat je het project Goden en Godinnen ( nu meer dan menselijk) van me over wilde nemen. En als de bundel uitkomt ga ik hem zekker aanschaffen.

 2. Wat ben je toch super goed bezig met je schrijfontwikkelingen, Liesbeth!
  Je bent weer enorm aan het groeien als ontzettend goede auteur.

  Wat fantastisch dat je mee doet met het verhalenbundel Meer dan menselijk en de opbrengst van deze verhalenbundel naar het autisme fonds gaat!
  Ik een vrouw die zelf het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme heeft en zelf ook over autisme schrijft en zelf mijn autobiografie heb geschreven als kind met autisme dat dit jaar 2021 uit komt vind het helemaal geweldig top dat je hieraan meedoet!
  Mijn complimenten!

  Hartelijke groet,
  Suzanne van den Buijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tandje terug

Uit zelfbehoud heb ik besloten om nog een tandje terug te doen. Momenteel heb ik mijn handen, tijd en hoofd al behoorlijk vol met de zorg voor mijn dochter en mijn baan als chemisch analist. Ik kom soms amper aan mezelf toe. Daarom verschijnen er vanaf heden geen blogs met schrijfupdates meer op mijn website. […]

Lees verder

BTW verhoging

Het kabinet wil de BTW op sport, horeca, kunst en cultuur verhogen naar 21%. Dit maakt het onbetaalbaar en zorgt voor een verarmde samenleving.

Lees verder

In ruil voor een wens

Met collega-auteur Nel Goudriaan deed ik aan boekenruil. We hebben elk een boek van de ander gelezen.
Verder publiceerde Out Of This World weer een verhaal van mij en ben ik gevraagd voor een detective.

Lees verder