Schrijfavonturen juli 2021

TV- debuut

Wat was dat gaaf! Op 23 juni was ik live(!) op televisie bij het programma Magazine van Salland1 tv!!!
Kijk hieronder de uitzending terug.

De uitzending van Salland1 over Beste verhaal uit de Sallandse IJsselstreek

Interview werd meer

De tv uitzending ging over Beste verhaal uit de Sallandse IJsselstreek. Bij die schrijfwedstrijd (georganiseerd door stichting Kunst & Cultuur Olst-Wijhe) was mijn verhaal Opgericht derde geworden. Oorspronkelijk werden de beste negen verhalen in de lokale krant gepubliceerd, samen met een kort stukje over de betreffende auteur. Bij de top drie was dat stukje iets langer en daarvoor kwam er destijds ook iemand bij mij thuis om mij te interviewen. Via de knoppen hieronder kun je Opgericht en het interview teruglezen.

Later werd besloten om toch iets speciaals te doen en de drie beste verhalen wat meer aandacht te geven. Via de mail kreeg ik daarom de vraag of ik wilde meewerken aan een tv-uitzending. Natuurlijk heb ik meteen ingestemd, want zo’n kans krijg je niet vaak. Tegelijkertijd vond ik het ook doodeng.
Gelukkig kon ik eerst een beetje oefenen, want er werden van te voren opnames gemaakt waarin de auteurs van de winnende drie verhalen op locatie hun verhaal voorlezen. Ik heb lang getwijfeld of ik dat zelf moest doen. Kon ik dat wel? Was ik daar wel geschikt voor? Uiteindelijk heb ik het toch zelf gedaan.

Fotofragment uit het filmpje waarin ik op locatie Opgericht voorlees

Op een mooie middag was ik daarom aan de Boxbergerweg, waar het Stenen Kruis in een weiland staat. Op deze locatie speelt Opgericht zich immers af. Er werd vanuit meerdere hoeken gefilmd en ook moest ik op verschillende plekken gaan staan. Mede daardoor moest ik soms (gedeeltelijk) opnieuw beginnen. Uiteindelijk was alles goed opgenomen en was het wachten op de avond van de tv-uitzending.

Fotofragment uit het filmpje waarin ik op locatie Opgericht voorlees

De avond van de tv- uitzending

Aan het begin van de avond werd ik als een echte vip opgehaald. Met de auto reden we naar Wijhe, waar de auteurs van de drie beste verhalen bij elkaar kwamen, samen met een aantal mensen van Kunst & Cultuur Olst-Wijhe en een paar mensen van Salland1. Het begon met een gezellig kennismaken onder het genot van een hapje en een drankje. Daarna was de prijsuitreiking en werden de juryrapporten voorgelezen en kregen we het boek Verhalen gespot uitgereikt. De juryrapporten hadden ze heel mooi op een heuse oorkonde geschreven. Meer daarover kun je hier lezen.

Daarna werden er wat huishoudelijke afspraken gemaakt over hoe het tijdens de uitzending zou gaan en gingen we naar de tv-studio.
Om de beurt werden we daar door de presentator aan tafel uitgenodigd en kort geïnterviewd. Voor de gelegenheid had ik één van mijn andere boeken meegenomen om die ook te promoten. Na afloop van elk interview werd het eerder opgenomen filmpje van het betreffende verhaal vertoond.
Van te voren was ik best heel zenuwachtig, maar op het moment zelf had ik daar geen last meer van. De uitzending was echt voorbijgevlogen. Nadat we nog wat hadden gekletst met elkaar, werd ik aan het eind van die avond weer als een vip naar huis gebracht, met een mooi boek, een oorkonde, een geldprijs en een fantastische ervaring.

Dubbel gevoel

Hoewel dit hele gebeuren een feestelijk iets was, had dit alles voor mij ook een donkere kant. Aan de ene kant bood het me afleiding, tegelijkertijd was het soms moeilijk om de knop om te zetten en te lachen naar de camera. Op de dag dat het filmpje werd opgenomen waarin ik Opgericht voorlees, wist ik net een paar dagen dat ik een miskraam zou krijgen. Ons kindje was met zes weken gestopt met groeien en daar kwamen we achter met de eerste termijnecho. Om die reden zat ik diezelfde avond na de opnames van het filmpje met hevig bloedverlies en krampen bij de huisartsenpost.
Op de avond van de tv-uitzending was dit alles een ruime week achter de rug, maar zat ik nog vol hormonen en emoties. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter met mij en mijn man.
Heb jij of je partner ooit een miskraam gehad? Praat er alsjeblieft over en zoek indien nodig (professionele) hulp.

Exclusief voor leden van de Mythische Mare

Leden van de Mythische Mare kunnen stemmen op welk verhaal ze binnenkort gratis willen lezen.
Wil jij dat verhaal ook ontvangen? En nog veel meer? Wordt dan snel lid!

Niets missen? En leuke extra’s ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

Nieuwe serie

De serie Van sprookje tot boek is inmiddels afgelopen. Vanaf volgende week verschijnt er een nieuwe serie op mijn website. Dit keer is het een vervolgverhaal dat ik ooit inzond voor de wedstrijd Nachtwakers van Godijn Publishing. Dat verhaal heeft (anders dan mijn inzending Vigilie) de gelijknamige bundel niet gehaald en daarom deel ik het de komende maanden met jullie.
Het verhaal heet Tien verse nachtwakers en is gebaseerd op een bekend liedje.
Vanaf volgend week de eerste aflevering en daarna om de week.
Laat je weten wat je ervan vindt?
O ja, via de knop hieronder lees je meer over Nachtwakers.

Nieuws over Mozaïek van Geluk

Aan het begin van deze maand kreeg ik het manuscript van Mozaïek van Geluk terug van de redactie. Oorspronkelijk wilde ik deze fairytale fantasy mozaïekroman op 7 juli uitbrengen, de dag van het sprookje. Om dat doel te halen had ik het echter veel eerder naar de redactie moeten sturen. Door de miskraam waarover ik hierboven schreef, kwam het goed uit dat ik het manuscript nog niet terug had. Op dat moment had ik even geen behoefte aan het organiseren van een boeklancering.
Nu ben ik het manuscript weer van voor tot achter aan het herlezen en herschrijven. Ik hoop Mozaïek van Geluk in het najaar uit te brengen. Ik houd jullie zeker op de hoogte.

Overig nieuws

Johan Klein Haneveld noemde mijn website in zijn blog. Dit omdat zijn boek Plastic Vriend hier in het zonnetje heeft gestaan.

Op Hebban verscheen een overzicht van korte Nederlandstalige verhalen binnen het fantastische genre. Ook ik sta er tussen. Al deze verhalen zijn gratis te lezen.

Boeken gelezen

Deze maand las ik Er was eens van Dutch Venture Publishing. Ik won dit boek op de blog van leesdame.
Ook las ik Enkeltje Ierland van Charlotte de Monchy en begon ik in Solo van Pen Hadow.

Niets missen? En leuke extra's ontvangen? Word dan lid van de Mythische Mare.

2 thoughts on “Schrijfavonturen juli 2021

 1. Beste Liesbeth en partner,

  Wat naar dat Liesbeth een miskraam heeft gekregen.
  Dit is echt zeer pijnlijk en verdrietig.
  Ik wens jullie heel veel sterkte, kracht en moed met dit pijnlijk verlies.
  Jullie kindje krijgt nu een plek in het Hemelrijk.
  En blijft voortbestaan in jullie hart.

  Suzanne van den Buijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In ruil voor een wens

Met collega-auteur Nel Goudriaan deed ik aan boekenruil. We hebben elk een boek van de ander gelezen.
Verder publiceerde Out Of This World weer een verhaal van mij en ben ik gevraagd voor een detective.

Lees verder

Gelukkig nieuwjaar in drie woorden

Gelukkig 2024!
Er verschenen mooie recensies van Welkom in de broeikaswereld, ik behaalde de eerste plaats met een verhalenwedstrijd en ik doe dit jaar mee aan de ESFS Awards.

Lees verder

De A van interview en frequentie

Er verscheen een ABC-tje met mij en een interview op Out Of This World. Ook schreef ik een bijzonder 3-woorden verhaal.

Lees verder